Már tudjuk, miért mindig a jó győzi le a gonoszt

Fotó: AFP / Michal Cizek

-

Két orvos J.R.R. Tolkien műveit tanulmányozva kiderítette, mi az oka annak, hogy – szinte – minden alkalommal a jó győzedelmeskedik a gonosz felett. A sötétség.


„Hogy mi? A sötétség? Ennél valami tudományosabbra számítottam” – harsanhatott fel a kedves olvasó a bevezetőnket olvasva. Holott Nicholas Hopkinson és fia, Joseph Hopkinson szerint nem kozmikus, felsőbbrendű vagy varázslatos okai vannak annak, hogy a fantasyk világában folyton elbuknak a gonosz karakterek, hanem jóval prózaibbak. Az orvos apa-fia páros a Medical Journal of Australia-ban publikált egy tanulmányt A hobbit: A váratlan hiányosság címmel – némileg átírva a filmtrilógia első részének címét (A váratlan utazás). Hopkinsonék elemzésének főszereplői Középfölde gonoszai voltak a barlanglakó Gollamtól a Magányos Hegy urán, Szmógon át egészen az orkokig és más, Szauront szolgáló szörnyetegekig. Szmóg A hobbit: A váratlan utazás utolsó snittjében. Szmóg A hobbit: A váratlan utazás utolsó snittjében. A szövegek elemzését követően mindegyiküknél egy közös pontra jutottak: a D-vitamin hiányára. Középfölde gonoszai ugyanis mind sötétben tengetik napjaikat, nem kifejezetten diétás étrenden élnek – ráadásul gyümölcsöt és zöldségeket nem is fogyasztanak.


A D-vitamin segíti a kálcium anyagcseréjét. Ha nincs belőle elég a szervezetben, akkor az orvostudomány szerint ez angolkórhoz és egyéb csontbetegségekhez vezethet. Emellett a D-vitaminnak immunmoduláló szerepe is van, így a szervezet jobban védekezhet a szklerózis multiplex (velőshüvely szétesés), a TBC és egyéb tüdőbetegségek ellen. Éppen ezért a tudósok szerint egyáltalán nem meglepő, ha egy veterán ork és egy zöldfülű hobbit szembekerül egymással, az esetek túlnyomó többségében az utóbbi fog győzni. Ennek oka nem a félszerzet katonai és fizikai képességeiben rejlik, hanem az ork előrehaladott mozgásszervi betegségeiben. Persze Hopkinsonék szerint további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy az előzetes eredményeik teljes Tolkien-korpuszra – és később a teljes fantasy-irodalomra – vonatkozó reprezentativitását bizonyítani tudják.

Mivel szinte az összes gonoszt Szauron irányítja Középföldén, ezért őt most listán kívülre helyezzük, vegyük úgy, hogy mindent visz.

3. Lurtz és az uruk-hai-ok

- - Szarumán drágalátos, „isa, pur és homu vogymuk”-teremtményei talán megdönthetik az egész fent vázolt elméletet, hiszen jól bírják a napfényt és az állóképességük is tökéletes. Középfölde egyik legjobb harci elitalakulataként engedelmesek feletteseiknek, és hát a térd is megremeg, ha rohamra indulnak a kétméteres uruk-hai-ok.

2. Gollam

- - Mindig is furcsán tekintettem a skizofrén karakterekre, de a sztúr hobbit törzsből származó Szméagol, alias Gollam totálisan lenyűgöz. Az Egy Gyűrű okozta átalakulása végén rendkívül ravasz, mozgékony és kiszámíthatatlan szerzetté vált. Középfölde egyik legfurcsább alakja, akit szenvedélybetegsége – a drágaszág iránti vágyakozása – az őrületbe kergetett. S ezzel nincs egyedül.

1. Durin Veszte, Mória balrogja

- - A balrogok Középfölde egyik leggonoszabb teremtményei, olyan tűzdémonok, amelyek mindig az aktuális főgonosz szolgálatában álltak. Erejük a mágusokéval – így Gandalféval és Szarumánéval – vetekedett, egyik utolsó példányuk Móriában rejtőzködött el. Őt az ott bányászó törpök ébresztették fel, akiket elkergetett, s a móriai orkok és trollok „királyává” lépett elő. Végül Gandalffal küzdött meg, akit már nem tudott legyőzni. A D-vitamin, ugye.