Már tudják, ki volt az egyik templomi merénylő

Fotó: AFP / CHARLY TRIBALLEAU

-

Rendőri megfigyelés alatt állt a pap gyilkosa. A nyomkövetőt naponta pár órára kikapcsolták – ekkor támadtak a templomra.


A francia hatóságok azonosították az egyik támadót, aki túszokat ejtett egy normandiai templomban. A 19 éves Adel Kermiche Franciaországban született, és tavaly vádat emeltek ellene terrorista kapcsolatok miatt – mondta az ügyész. A fiatalember márciusig őrizetben volt, utána pedig elektronikus megfigyelés alatt állt. Naponta pár órára hagyhatta el az otthonát, és mindennap jelentkeznie kellett a rendőrségen. A nyomkövetőt minden délelőtt 5 órára kikapcsolták, a támadás is ekkor történt.

Kermiche a rokonai iratait felhasználva kétszer is megpróbált Szíriába utazni. Tavaly márciusban testvére személyi igazolványával próbált meg Németországból Szíriába jutni, két hónappal később pedig Törökországban fogták el a hatóságok. Akkor unokatestvére papírjait használta – mondta François Molins ügyész.

A másik támadót még nem azonosították.

A merénylők kedd délelőtt késekkel vették be magukat a Rouen melletti Saint-Étienne-du-Rouvray katolikus templomába. Elvágták a pap torkát, és egy másik embert is súlyosan megsebesítettek, de ő már nincs életveszélyes állapotban. A merénylőkön robbanómellény-utánzat is volt, az apácákat pedig megpróbálták emberi pajzsként használni.