Már több mint ötszázan tettek feljelentést Kölnben

Fotó: MTI/EPA/DPA / OLIVER BERG

-

Meghaladta az ötszázat a szilveszteri molesztálásokkal összefüggésben tett feljelentések száma Kölnben. Vasárnapig 516 feljelentés érkezett a rendőrséghez, mintegy 40 százalékuk szólt részben vagy egészében szexuális jellegű támadásról.


A szilveszteri támadások kivizsgálására alakult nyomozócsoport pillanatnyilag 19 személyt kezel gyanúsítottként. A nyomozók jelenleg videofelvételek, valamint tanúk és áldozatok vallomásainak elemzése alapján próbálnak bizonyítékokat gyűjteni.


Egy 19 éves marokkói férfit letartóztattak lopás gyanújával. A közlemény szerint a férfit 2013-ban több alkalommal elzárásra ítélték Németországban különböző bűncselekmények miatt.

Rendőrségi jelentések szerint szilveszter este mintegy ezerfős csoport gyűlt össze a kölni főpályaudvar és a dóm közti téren, majd petárdázni kezdtek. Mikor a rendőrség közbelépett, kisebb csoportok alakultak, és ezt követően kezdtek nőket körbevenni, szexuálisan zaklatni és kirabolni. Szemtanúk egybehangzó nyilatkozata szerint a támadók „kinézetük alapján az arab vagy az észak-afrikai térségből származtak". Kisebb számban, de hasonló esetek történtek más német nagyvárosokban, illetve Ausztriában, Svájcban, Finnországban és Svédországban is.


Hamburgban a legújabb, vasárnapi adatok szerint mintegy 130 bejelentés érkezett a rendőrséghez. Pénteken itt 108 esetről volt tudomása a rendőrségnek. A feljelentések szerint a támadások jelentős része a Sankt-Pauli nevű mulatónegyedben található Reeperbahn sétányon történt. Egyelőre egy gyanúsítottat sem sikerült azonosítani. A hamburgi rendőrség szóvivője az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva hozzátette, hogy a támadások nem kizárólag szexuális jellegűek voltak.


A német igazságügyi miniszter korábban azt nyilatkozta a Bild am Sonntag nevű német lapnak, hogy szinte biztos, hogy előre megtervezett bűncselekmény-sorozatról van szó.