Már tízezren menekültek el otthonaikból Ukrajnában

Fotó: AFP / YURIY DYACHYSHYN / AFP / YURIY DYACHYSHYN

-

Eddig csaknem tízezer ember kényszerült lakóhelye elhagyására Ukrajnában, a belső menekültek többsége tatár nemzetiségű - közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője, hozzátéve, hogy a folyamat már a krími népszavazás előtt megkezdődött.


"A főbiztosság a menekültek számának folyamatos és masszív növekedését tapasztalta Ukrajnában, eddig mintegy tízezren kényszerültek elhagyni otthonukat, legalább harmaduk gyerek" - mondta Adrian Edwards, a szervezet egyik szóvivője, hangsúlyozva, hogy ez a szám még ennél is magasabb lehet, sokan ugyanis nem jelentkeznek be a helyi hatóságoknál.

Az UNHCR szerint bár az érintettek többsége tatár, az utóbbi időben nőtt az ukrán és az orosz nemzetiségű, valamint a vegyes családból származó belső menekültek száma is. A menekülthullámot egyértelműen a kelet-ukrajnai helyzet váltotta ki, az érintettek azért kerestek menedéket otthonuktól távol, mert lakóhelyükön fenyegetve érezték magukat.

A szervezet adatai szerint a menekültek 45 százaléka az ország középső részébe, 26 százaléka Nyugat-Ukrajnába költözött. A belső menekültek számához képest eddig kevesen hagyták el az országot.

Az ENSZ-ügynökség a helyi hatóságokkal és más humanitárius szervezetekkel együttműködve próbál segíteni a leginkább rászorulókon, eddig nagyjából kétezer embernek nyújtottak anyagi támogatást. A lakóhelyüket elhagyóknak elsősorban szállásra és munkára lenne szüksége. Az érintetteket a hatóságok próbálják elhelyezni, mások rokonoknál, szállodákban vagy szanatóriumokban húzzák meg magukat, a helyi közösségek befogadóképessége azonban gyorsan szűkül.