Már tesztelik a hangosabb kipufogót a Forma–1-ben

Fotó: Getty Images / Mark Thompson / Getty Images / Mark Thompson

-

A barcelonai teszten a Mercedesek kipróbáltak egy új, tölcséres megoldást, amitől azt remélik, hogy hangosabbak lesznek az autók.


Az idei szezon során rengeteg kritikát kapott a Forma–1 az új, 1.6 literes turbómotorok miatt, amelyeknek a hangja leginkább egy feltuningolt porszívóéra emlékeztet, így pedig a sorozat sokat veszített varázsából, hiszen a kocsik dobhártyarepesztő, éles ordítása éppen úgy hozzátartozik az élményhez, mint a sebesség. Bernie Ecclestone, a sorozat kereskedelmi jogainak tulajdonosa március végén elmondta, hogy annyira azért nem rossz a helyzet, mint gondolta, és egy kis hangosítással már el lehetne érni a megfelelő hangélményt. Azóta tanakodtak a mérnökök, de mivel a motorhoz nem igazán lehet hozzányúlni, és nem is segítene a problémán az, ha hozzápiszkálnának az erőforrásokhoz, a közelmúltban új kipufogóval álltak elő, ami talán megoldás lehet a problémára. A tölcsér alakú alkatrészt a Mercedesnél már ki is próbálták a hétvégi Spanyol Nagydíj helyszínén, Barcelonában zajló szezonközi teszt szerdai napján – ezzel porszívó helyett talán inkább egy első világháborús harci repülőére emlékeztet a hangja...


 

A tesztre hangmérnökök is érkeztek, és amennyiben mindenki, vagyis a csapatok és a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) is elégedett az eredményekkel, akkor legkorábban a Brit Nagydíj után próbálhatja föl a többi istálló autójára az eszközt. A csapatok kíváncsiak arra, hogy befolyásolja-e az autók teljesítményét az alkatrész – sem pozitív, sem pedig negatív hatással nem lehet a teljesítményre az új kipufogó –, illetve ahhoz, hogy a cuccot alkalmazni lehessen, apróbb szabálymódosításra is szükség van, a jelenleg érvényes specifikációba ugyanis nem fér bele a tölcséres kipufogó.