Már sérültek is vannak Röszkén - élő

Fotó: AFP / ATTILA KISBENEDEK

-

A menekültek áttörték a rendőrsorfalat, egyes hírek szerint gumibotozás is volt. Kevés a busz, sokan akarnak utazni.


22:04

Buszok viszik vissza a menekülteket Röszkére

Balla Györgyi

Egyre többen szállnak buszokra és mennek vissza Röszkére, az ideiglenes gyűjtőpontra azok közül, akik korábban az 5-ös úton megindultak Szegedre. Főleg családok tesznek eleget a rendőrök kérésének, és elindulnak az idegenrendészeti előállító felé Röszkére - számolt be az M1 tudósítója. Az ott maradt menekültek túlnyomó többsége fiatal férfi, ők továbbra is ülősztrájkolnak.


Az M1 arról is beszámolt, hogy a csoportból egy menekült rosszul lett, őt a mentők a helyszínen ellátták.


21:57

Könnygázt is bevetettek a rendőrök

Balla Györgyi

Sokan dühösek a Röszkéről Szeged felé tartó tömegben, pár embert ki is emeltek a rendőrök. Könnygázt is be kellett vetni.


A 444.hu tudósítója szerint folyamatosan jönnek az emberek Röszkéről. Teljes a káosz.


21:13

Farkasszemet néznek a rendőrök és a menekültek

Balla Györgyi

Megelégelték az ücsörgést a Röszkét elhagyó menekültek, tovább akarnak haladni - jelentette az M1 tudósítója. A csoport felállva kiabálja, No camp!, vagyis nem akarunk táborba menni. Budapestre szeretnének eljutni, közülük sokan gyerekkel, csecsemővel a kezükben.


21:09

Orvosok, ápolók várják a menekülteket a Katolikus Karitasz röszkei sátraiban

Balla Györgyi

Állandó bázist állított fel a Katolikus Karitász a röszkei gyűjtőponton - tájékoztatta Zagyva Richárd, a szervezet helyszínen segítő országos igazgatóhelyettese az MTI-t.

Három sátorról van szó, amelyekben egészségügyi, szociális ellátást kaphatnak a menekültek. A bázison orvos, ápoló, tolmács és önkéntesek dolgoznak. Élelemmel, ivóvízzel, gyógyszerekkel, takarókkal és hálózsákokkal látják el a bevándorlókat, akik sokszor több órán keresztül várják, hogy a rendőrség elszállítsa őket a befogadóállomásra. Hozzátette: sok civil önkéntes is az ő sátraikba viszi adományait.


20:29

Nem jutott messzire a gyalogló tömeg

Balla Györgyi

Mindössze 2 km-t tudtak megtenni azok a menekültek, akik nem sokkal ezelőtt indultak el Röszkéről Szeged felé anélkül, hogy bementek volna az ideiglenes gyűjtőpontra. Az M1 tudósítójának beszámolója szerint a rendőrök útjukat állták, és leültették őket az út szélére. Újabb alkudozás vette kezdetét.


Az 5-ös főutat lezárták Szeged és Röszke között


19:58

Épkézláb tábort épít Röszkén az ENSZ

Balla Györgyi

Simon Ernő, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szóvivője az ATV Egyenes Beszéd című műsorában bejelentette, hogy már úton van három kamionjuk Dániából sátrakkal, takarókkal, egyéb felszerelésekkel, hogy a kukoricás közepén kijelölt, minden közművet nélkülöző röszkei gyűjtőponton épkézláb tábort építsenek. Ilyen akciót Európában nem szoktak csinálni, mert az államok ezt megoldják maguk - tette hozzá.


19:46

Vége az átmeneti nyugalomnak Röszkén

Balla Györgyi

Újra megindult egy csoport Röszkéről - számolt be az M1 tudósítója. 100-150 ember először a sínek mellett gyülekezett, majd úgy döntött, hogy nem megy be az ideiglenes gyűjtőpontra, hanem folytatja az útját. A beszámoló szerint a menekültek hangosan skandálják, hogy engedjék őket továbbmenni. A rendőrök még egyezkednek velük.


19:06

A vasúti sínen keresztül sem lehet Szerbiából Magyarországra jönni

Balla Györgyi

Szeptember 15-ig kaput fognak építeni a Szerbiából Magyarországra vezető röszkei vasúti sínen, ahol most akadálytalanul áramlik be a menekültek döntő többsége. Az Origo kérdésére a Belügyminisztérium közölte, hogy már korábban megszületett a döntés a röszke-Horgos közötti szakasz kapuval való lezárásáról. A BM szerint azonban ez nem jelent határzárat a vágányon, ahol augusztus elején határozatlan időre a MÁV felfüggesztette a vasúti közlekedést - írja az Index.


18:46

Felrúgott egy menekült férfit és egy gyereket egy magyar operatőr

Balla Györgyi

Belerúgott egy gyermekkel futó menekültbe egy helyszínen dolgozó magyar operatőr. Az esetről videó is készült, amelyet a német RTL televízió riportere tette fel a Twitterre.


18:44

Balla Györgyi


18:14

Percenként érkeznek a buszok Horgosra Belgrádból

Balla Györgyi

A Baptista Szeretetszolgálat egyik munkatársa, Lukács Csaba a Facebookon számolt be arról, hogy mi folyik a szerb-magyar határon: "A szabadkai téglagyártól és a horgosi vasútvonaltól jövünk - fél óra alatt 300 élelmiszercsomagot osztott ki a Baptista Szeretetszolgálat. 5 percenként jön egy busz Horgosra Belgrádból, tele emberekkel, akik azonnal indulnak a vasút nyomvonalán Magyarországra. Hogy mi lesz ebből, nem tudom."


17:48

Sokan jönnek, hideg lesz

Munkácsy Márton

A közmédia tudósítója szerint több száz menekült érkezett Szabadkáról a határ közelébe. Keddre virradó éjjel 7 fok volt Röszkén – írja a köpönyeg.hu. Az előrejelzések szerint szerda hajnalban sem lesz melegebb, ami komoly gondot jelent a szabad ég alatt éjszakázó menekülteknek.


17:40

Este vonatra szállhatnak

Munkácsy Márton

Röszke, menekültek vonulnak a vasúti sínen Szeged irányába rendőri kísérettel


17:35

Budapestre vihetik őket

Munkácsy Márton

A rendőrök tolmács segítségével azt mondták a menekülteknek, hogy Szegedre nem engedhetik be a határsértők csapatát, de este vagy legkésőbb reggel különvonattal Budapestre szállítják a csapatot, ha együttműködnek- írja a SzegedMa.


17:20

Egy feltétellel buszra szállnak

Munkácsy Márton

Megegyeztek a rendőrök és a menekültek, utóbbiak hajlandóak felszállni a buszokra, amelyek Békéscsabára és Kiskunhalasra viszik őket. A bevándorlóknak csak egy kérése volt: minden buszon kísérje őket újságíró.


17:17

Guantánamo

Munkácsy Márton

A Spiegel Online német hírportál a Magyarországon tartózkodó menedékkérők helyzetéről közölt riportot Magyarországi menekültkáosz: a befogadás kultúrája Guantánamo módra címmel. Az írásban kiemelték, hogy a menekültek Magyarországon „elszigetelve élnek és a hideg földön alszanak a szabad ég alatt". Úgy tűnik, hogy az állam sokaknak még a legszükségesebb ellátást sem tudja megszervezni. Felmerül a kérdés: mindez vajon "szándékosan van így?" - írta a hírportál. A röszkei tábort bemutató írásban egyebek között kiemelték, hogy a hatóságok "a tanácstalanság és a rendészetmánia" között ingadoznak, és menekültügyi szakértők szerint a kormány szándékosan idézi elő a mindig csak egyre nagyobb összevisszaságot, és az is a káosz fokozását szolgálja, hogy nem veszi igénybe nemzetközi szervezetek felajánlott segítségét.


17:10

Amikor a tolmács kevés

Munkácsy Márton

Patthelyzet alakult ki a rendőrök és a migránsok között. A menekültek nem hajlandóak felszállni a buszokra, hiába magyarázza a tolmács nekik, hogy ezt kellene tenniük. (Délmagyar)


16:57

22 civilszervezet is a kormány segítségét kéri

Munkácsy Márton

Nyilatkozatot adott ki a 22 civilszervezet, köztük a Magyar Helsinki Bizottság, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda és a Társaság a Szabadságjogokért.

Mint írják, a Röszkén kialakult helyzetet a nemzetközi és a magyar szakmai szervezetek bevonásával az államnak kell megoldania. A szervezetek azt kérték, hogy a kormány cselekedjen humánusan, tisztességesen és az emberi jogokat tiszteletben tartva, a menekültek kriminalizálása helyett koncentráljon sérelmeik és szenvedéseik enyhítésére.


16:56

Győzelem

Munkácsy Márton

Röszke, menekültek vonulnak a vasúti sínen Szeged irányába rendőri kísérettel


16:55

Amnesty

Munkácsy Márton

Az Amnesty International szerint Magyarországnak mielőbb emberibb körülményeket kell teremtenie a szerb határon átkelő menekülteknek és migránsoknak, valamint biztosítania kell utaztatásukat és világossá tennie számukra, hová is küldené őket. Bár Európa az Ausztriába és Németországba érkezők boldogságát ünnepli, a Magyarországra belépő menekültek elé jelenleg nagyon más kép tárul: rohamrendőrök és a hideg, kemény földön való alvás vár rájuk” mondta Barbora Cernusakova, az Amnesty International Magyarország-kutatója.


16:52

Nem jutottak el gyalog a nagyállomásra

Munkácsy Márton

A Délmagyar tudósítása szerint a rendőrök mégis megakadályozták, hogy a menekültek a szegedi nagyállomásig nyomuljanak. Kecskéstelenél mintegy félszáz rendőr várta őket, épp vizet osztanak. A lap szerint a közelben buszok is várakoznak.


16:35

Röszkéről menni kell

Munkácsy Márton

Röszke, menekültek, menekölttábor,


16:22

A Délmagyar videója a menekültekről Szeged határában

Munkácsy Márton


16:18

Röszkénél szállnak fel menekültek a buszra

Windisch Judit


16:10

Röszke híres fia

Munkácsy Márton

Röszke első híres szülötte Rózsa Sándor, a betyár. Első ismert rablását 1836-ban követte el.


16:02

A Reuters képei

Windisch Judit


15:58

Itt a BBC videója a kitörésről

Windisch Judit


15:48

Bírákat küldenek Szegedre

Munkácsy Márton

Megnövekedett munkateherrel számol a bírói szervezet a tömeges bevándorlással összefüggő, kedden megjelent törvénymódosítás hatálybalépését követően, ezért várhatóan növelik a Szegedi Törvényszék létszámát, valamint további informatikai eszközökkel segítik a munkájukat – mondta Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke.


15:43

Nem adta fel a rendőrség

Munkácsy Márton

Lakatos Tibor, az ORFK Közrendvédelmi Főosztályának vezetője azt mondta, hogy kedden délig 875 embert állítottak elő illegális határátlépés miatt, illetve 1800 embert szállítottak tovább Szeged térségéből, akiket folyamatosan regisztrálnak. Hozzátette, hogy nem igaz az a sajtóban megjelent értesülés, miszerint a rendőrség feladta az illegális migránsok regisztrációját. Azt elismerte, hogy a regisztráció a migránsok megnövekedett száma miatt lassult le, így előfordul, hogy 4-5 óránál hosszabb ideig kell várakozniuk a gyűjtőpontokon az embereknek.15:37

Köves Pál

Jó sátrak, villany, víz, orvosok, tolmácsok, információ.


15:36

A BBC tudósítója sorolja, mi hiányzik Röszkén

Köves Pál


15:35

Készülhet a szegedi nagyállomás

Munkácsy Márton

A Délmagyar szerint a szegedi nagyállomásra tart a lap által 300 fősre becsült tömeg, amely már Gyálaréten jár.


15:22

30 kísér 150-et

Munkácsy Márton

Az MTI szerint hozzávetőlegesen 30 rendőr igyekszik rendezett formában tartva kísérni azt a tömeget, akik megunták a várakozást a röszkei kukoricásnál. Egy menetrend szerint közlekedő, Szeged–Röszke vonalon járó vonatot egy időre meg kellett állítani, a migránsok kikerülték. A távirati iroda a tudósításában megjegyzi, hogy az ötös út felé induló 100-150 fős csoporttal szemben a rendőrök nem alkalmaztak semmilyen kényszerítő eszközt, nem vetettek be sem könnygázt, sem pedig gumibotot.


15:16

Sérültekről szólnak a hírek

Munkácsy Márton

Az orosz tévé helyszíni tudósításában az van, hogy a menekültek azokra a buszokra szerettek volna feljutni, amelyek a regisztrációs helyre viszik őket. A felszállásnál dulakodás is volt, állítólag megsérült egy menekült, amikor egy rendőr visszalökte a buszról. A képeken az látszik, hogy egy férfit társai kivisznek a tömegből. Az Index azt írta, egy fiatal nőt mentővel vittek kórházba, de nem tudni, mi történt vele. Részletek itt.


15:13

Munkácsy Márton


15:10

Kevés a busz

Munkácsy Márton

Napok óta, de az osztrák határ megnyitása óta különösen forró ponttá vált Röszke, elsősorban az ottani új gyűjtőpont. Nem csökken az elégedetlenség a szerb határra érkező menekültek körében, többször tömegesen hagyták ott a helyszínt, meneteltek az M5-ösön, konfliktusba keveredtek a rendőrökkel. A hatóságok kezdenek elúszni a dolgokkal.