Már senki nem akar kiállni a kamerák elé a Fidesz arcaként

Fotó: MTI/MTVA / Beliczay László

-

Rutinja nincs, de tiszta szívvel végzi a munkáját. Így jellemezte saját szóvivőjét a Fidesz, aki öt hónappal a kinevezése után, feszengve tartotta meg első sajtótájékoztatóját. A kormánypárt rutinosabb politikusainak viszont nem fűlik a foga ahhoz, hogy hivatásszerűen kellemetlen ügyeket magyarázzanak a nyilvánosság előtt. Az utóbbi hetekben így inkább Lázár János és Orbán Viktor csapott fel szóvivőnek.


Nem tolonganak a Fideszben a jelöltek, hogy a szóvivőként meséljék a kormánypárt történetét. A szóvivői munka korábban sem tartozott a hálás posztok közé, a folyamatos szereplés ugyanis elkoptatja a politikust. A jelenlegi népszerűségvesztés miatt a kormánypárti politikusok pedig még inkább ódzkodnak attól, hogy a nyilvánosság előtt magyarázzák az időközi választási kudarcokat, illetve politikustársaik vagyonosodási ügyeit.


Tiszta szívvel

Jelenleg több szóvivőjével sem lehet elégedett a Fidesz. Néhány hete járta be az internetet, hogy a párt szóvivője, Dódity Gabriella feszengve nyilatkozott a kamera előtt. Dódity egy nappal a tapolcai időközi szavazás előtt azt részletezte, miért a Fidesz jelöltje a megfelelő választás. A szóvivő szemmel láthatóan zavarban volt, elfúló hangon beszélt. Dóditynak a szereplésével kapcsolatban szerettünk volna néhány kérdést feltenni, a szóvivő a párt sajtóosztályához irányított bennünket, ahonnan a következő választ kaptuk:


Dódity Gabriella valóban nem rendelkezik egyelőre nagy rutinnal sajtóügyekben, azonban munkáját meggyőződéssel és tiszta szívből végzi.


Dódity nem tartozik az ismertebb fideszesek közé. A veterán autókért rajongó politikus ősszel elindult a XIX. kerületi polgármester-választáson, a szocialista Gajda Péter közel 30 százalékot vert rá. Novemberben nevezték ki pártszóvivőnek, azóta egy sajtótájékoztatót tartott, és egy közleményt jegyzett. Igaz, sokat nem is kellene szerepelnie, mert sem a kormány, sem a frakció ügyei nem tartoznak hozzá, kizárólag a párt működését érintő kérdésekben kell megszólalnia. Ilyen volt, amikor februárban a Fidesz ifjúsági tagozatának egykori elnökét hamis százeurósokkal érték tetten. Egyetlen közleményét ebben az ügyben jegyezte Dódity.

Rutintalanságával a Fidesz vezetése is tisztában van. A tapolcai választásról szóló sajtótájékoztatója után nem is hagyták, hogy az újságírók kérdéseket tegyenek fel neki. Az egyik ismertebb fideszes szerint Dóditynak kevésbé konfliktusos témákban legalább egy tucat szereplésre lenne szüksége ahhoz, hogy formába jöjjön. “A jelenlegi háborús helyzetben ez nem egyszerű” - mondta. A politikus szerint Dódityt idővel fel lehet építeni, a szóvivőt "jó szándékú, szerethető, nem seftes" jelzőkkel írta le.


Egy szóvivőnél nincsen limit

Magabiztosabban fogalmaz a nyilvánosság előtt, de szintén nem tartozik a tapasztaltabb politikusok közé Dunai Mónika, a Fidesz-frakció egyik szóvivője. A XVII. kerületben egyéni mandátumot szerző Dunai november óta két sajtótájékoztatót tartott: januárban Bajnai Gordon vagyonnyilatkozatát kritizálta, februárban a családok megbecsüléséről beszélt. Dódittyal ellentétben szerepelt már tévéműsorban, március elején a köztévében a segélyezési rendszer átalakításáról beszélt.

Dunaival sem maradéktalanul elégedett a Fidesz kommunikációs stábja, legalábbis erre utal, hogy nem szerepeltetik sokat. A Fidesz megkeresésünkre azt írta:


Dunai Mónika végzi országgyűlési és egyéni képviselői munkáját, emellett amikor szükséges, ellátja szóvivői feladatait. Egy szóvivőnél nincsen limit, hogy mennyit kell szerepelnie.

Dunai Mónika


A kormánypárti frakció másik szóvivője, Tuzson Bence a nyilatkozatai alapján sokkal felkészültebb, ráadásul aktívabb is. Novemberi kinevezésük óta Tuzson neve 122 alkalommal bukkant fel az MTI archívumában, Dunai Mónika nevére rákeresve jóval kevesebb, 31 találatot kaptunk. Úgy tudjuk, Tuzson csak hosszas unszolás után vállalta el a szóvivői posztot. A korábban ügyvédként tevékenykedő Tuzson régóta a Fidesz egyik fontos háttérembere, politikusként azonban újoncnak számít, a későbbi érdekesebb posztok reményében így valószínűleg nem mondhatott nemet a felkérésre.

Kocsis Mátét a Fideszben - lapunk információi szerint - többen győzködték arról, hogy térjen vissza a napi kommunikációba, de elfoglaltságai miatt ezt nem tudta vállalni. A politikust ősszel újraválasztották VIII. kerületi polgármesternek, emellett a főváros önkormányzatban rendészeti tanácsnok, pár hete pedig a kézilabda-szövetség elnöki posztját is betölti. Orbán Viktor még 2012 decemberében nevezte ki Kocsist a Fidesz kommunikációs igazgatójának. A politikus ezt követően a tavalyi választások során sokat szerepelt.

A Fidesz-frakció korábbi szóvivői is új pozíciókat találtak. Hoppál Péter kulturális államtitkár, Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár lett. Selmeczi Gabriella korábbi pártszóvivő szintén az egyik minisztériumban dolgozik tanácsadóként.


Összeülnek Orbánnál

A parlamenti döntések elmagyarázása Tuzson mellett főként Rogán Antalra hárul. A Fidesz frakcióvezetője heti rendszerességgel tart sajtótájékoztatókat, ismerteti a párt álláspontját. A több mint egy évtizedes rutin mellett Rogán dolgát az is megkönnyíti, hogy Orbán szűkebb környezetéhez tartozik, a döntések meghozatalában is részt vesz. Úgy tudjuk, hogy a fontosabb ügyeket, napi aktualitásokat a kormányfő minden hétfőn Habony Árpád, Kubatov Gábor, Kósa Lajos, Kocsis Máté és Giró-Szász András társaságában vitatja meg.

Az őszi önkormányzati választások után a kommunikáció a párttól a kormány felé tolódott el. Ez egybeesett azzal, hogy a Strategopolis Kft. visszatérő Giró-Szász Andrást novembertől kommunikációs államtitkárrá nevezték ki. Az országot járva Orbán Viktor is egyre több témában szólal meg mostanában, sajtótájékoztatóin az újságírók többek között Habony Árpádhoz való viszonyáról, illetve a Jobbik erősödéséről is faggathatják. Lázár János miniszterelnökségi miniszter pedig néhány hete bevezette, hogy csütörtökönként sajtótájékoztatókon magyarázza a kormány különböző döntéseit.


kormánykommunikáció, Giró-Szász András, Lázár János


A kormányzati kommunikációt néhány fideszes nyilvánosan is bírálta. A mostanában többször megszólaló Kövér László a múlt héten az InfóRádióban azt részletezte: az internetadó bevezetésének ötlete után jelentek meg a repedések a Fideszben. A házelnök arról is beszélt, hogy a jó kormányzás ellenére nincs igazán jól működő kormányzati és pártkommunikáció. Kövér nem először beszélt erről, a tapolcai kampányban is felvetette, hogy problémák vannak a kommunikációval.


Előjöttek a bölények

- utalt az egyik ismertebb fideszes arra, hogy az elmúlt hetekben szóvivők helyett inkább Orbán, Lázár és Kövér szólalt meg.

Nem tudni, hogy Kövér erre utalt-e, de markáns szóvivője továbbra sincs a kormánynak. Kurucz Éva távozása után Kovács Zoltán maradt az egyedüli kormányszóvivő. Korábban a Kovács vezetésével működő kommunikációs stábot még az előző ciklusban - a médiatörvény és az új alkotmány elfogadása körül - komoly kritikák érték a Fideszen belül is. Kovácsra az elmúlt hónapokban akkor irányult nagyobb figyelem, amikor a Twitteren kevésbé választékosan visszaszólt André Goodfriend amerikai ügyvivőnek, ekkor sikerült leírnia a mémmé vált "eh" fordulatot.