Már Salgótarjánban is szmogriadó van

Fotó: MTI/Balázs Attila / MTI/Balázs Attila

-

Csökkenteni kell a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát és inkább buszra kell szállni az autózás helyett. Péntekre javulhat a levegő minősége.


A szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelte el Salgótarjánban Fekete Zsolt alpolgármester szerdán a levegőszennyezettség miatt - közölte az MTI-vel a városháza.

A szmogriadót azért kellett elrendelni, mert a szálló por átlagkoncentrációja két egymást követő napon meghaladta a köbméterenkénti 75 mikrogrammos tájékoztatási küszöbértéket: hétfőn 88,9, kedden 98,1 volt az átlagkoncentráció. A közleményben az alpolgármester azt javasolja, hogy a légúti és keringési betegségben szenvedők, csecsemők, gyermekek és időskorúak csak annyi időt töltsenek a szabadban, amennyit feltétlenül szükséges.

A polgármester azt kéri, csökkentsék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, használják a tömegközlekedést autóik helyett és szüneteltessék az építési, vagy bontási munkálatokat.

Az Országos Meteorológia Szolgálat előrejelzése alapján pénteken napközben, egy gyenge hidegfront hatására lehet jelentős változás a levegő minőségében.