Már Platini ellen is nyomoz a svájci ügyészség

Fotó: AFP / FABRICE COFFRINI

-

Német sajtóértesülés szerint az UEFA elnöke jóval több pénzt kapott annál, ami a FIFA könyvelésében szerepel.


Joseph Blattert, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnökét pénteken korrupció és hűtlen kezelés gyanújával hallgatta ki a svájci rendőrség, továbbá házkutatást tartottak az irodájában és számos iratot lefoglaltak. A hatóságok tanúként szintén kihallgatták Michel Platinit, az európai szövetség (UEFA) első emberét is, aki, állítólag, kétmillió svájci franko (kb. 1,6 millió eurót) kapott Blattertől 2011 februárjában. A FIFA alapjaiból származó pénzt állítólag az 1999 januárja és 2002 júniusa között a FIFA-nál végzett munkájáért fizették ki.


Joseph Blatter és Michel Platini: egyelőre nincs mihez gratulálni


A Die Welt napilap kedden saját forrásaira hivatkozva azt közölte, hogy a francia sportdiplomata jóval több pénzt kapott a kétmillió franknál, és „gyanús szerződések” alapján már 2011 előtt is történtek kifizetések a javára. A lap hozzátette, ha a gyanú beigazolódik, az UEFA első embere aligha pályázik a FIFA februárban megüresedő elnöki tisztségére. Platini hétfőn bejelentette, hogy mindenben a FIFA etikai bizottságának rendelkezésére áll, mivel semmi törvénybe ütközőt nem tett.

A FIFA május végi kongresszusának nyitónapját megelőzően, május 27-én hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg az amerikai igazságügyi minisztérium bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be. Ezt követően a május 29-ei szavazáson ötödik ciklusára megválasztott Blatter június 2-án lemondott posztjáról. Akkor jelezte, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, de az új vezető február 26-án esedékes megválasztásáig ő látja el az elnöki teendőket.