Már nyomoznak sikkasztás miatt a norvégos civilek ügyében

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Tamás / MTI/MTVA / Kovács Tamás

-

Sikkasztás gyanúja miatt nyomoz az V. kerületi rendőrség a Norvég Civil Alapok ügyében. Bár egyelőre ismeretlen tettes ellen zajlik a nyomozás, az adatokat az Ökotárs Alapítványtól kérik – mondta el a VS.hu-nak Móra Veronika, az alapítvány elnöke. A kormány tagadja, hogy ő tette a feljelentést. Még nem tudni, kinek a fellépése nyomán indult a nyomozás.


Az Ökotárs múlt csütörtökön kapott levelet a rendőrségtől, amelyben feljelentés kiegészítés keretében dokumentumokat kérnek a Norvég Civil Alapok forrásainak szétosztásáért felelős alapítványtól. Móra Veronika szerint a rövid levél elég általánosan fogalmaz és lényegében minden olyan iratot kér, amely alapján az Ökotárs jogosult kezelni a Civil Alap forrásait – vagyis, hogy mi alapján ítélték oda a támogatásokat, illetve kik kaptak támogatásokat. A levél szerint az Ökotársnak két hete van eldönteni, hogy mit tesz. Az alapítvány jelenleg jogászokkal és ügyvédekkel konzultál. Móra Veronika hangsúlyozta: a bekért iratok többsége olyan, amelyet a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) is kért az Ökotárstól az ellene és a teljes Norvég Civil Alap ellen zajló vizsgálatban, amely egyébként a rendőrségi nyomozástól függetlenül jelenleg is zajlik.


Nem a kormány a feljelentő

Kérdés ugyanakkor, hogy ki tett feljelentést az ügyben, amely alapján a rendőrség nyomoz. Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár korábban utalt arra, hogy bizonyos esetben a kormánynak nem lesz más lehetősége, mit büntetőfeljelentést tenni, mert egy kiszivárgott EY-jelentésben foglaltak felvetik a sikkasztás gyanúját. Csepreghy Nándor ugyanakkor kedden a VS.hu-nak kijelentette: nem a kormány tett feljelentést. Információink szerint ugyanakkor az ügynek nem az Ökotárs az egyetlen szereplője, amelyet a rendőrség most megkeresett.


Hogy jutottunk idéig?

A kormány a tavaszi országgyűlési választások után vette napirendjére az Ökotárs pénzosztási gyakorlatát. Előbb a támogatások felfüggesztését kérte a Norvég Alaptól, majd elrendelte a Kehi vizsgálatát, amelyet annak ellenére sem függeszt fel, hogy az Alapok a többi között ehhez kötötték az egyéb, nagyságrenddel nagyobb támogatások újraindítását Magyarországnak.