Már nyomoznak a pápát támadó plakátok miatt

Fotó: POOL / FILIPPO MONTEFORTE

-

Ferenc pápát kérdezik tegeződve az intézkedéseiről a Rómában több száz helyen kitett plakátokon. Ám nem tudni, kik írták és tették ki azokat..


Az olasz terrorizmus ellenes nyomozó-igazgatóság nyomozást indított vasárnap a Ferenc pápát támadó plakátok miatt, amelyeket több száz példányban Róma utcáin ragasztottak ki. Az ismeretlen plakátragasztók az egyházfő intézkedéseit bírálják.

A Vatikánnal szomszédos római teret is teljesen befedő plakátokon Ferenc pápa látszik haragos arckifejezéssel. A kép alatt római dialektusban és tegeződve azt kérdezik Ferenc pápától, hova lett az irgalmassága, miután "felügyelet alá helyeztél egyházi kongregációkat, eltávolítottál papokat, lefejezted a máltai lovagok rendjét és Szűz Mária ferenceseit, tudomást se vettél bíborosokról".
A plakát névtelen, se szervezet neve, se logó nincsen rajta feltüntetve. Az egyébként engedély nélkül kiragasztott plakátok egy részét a római önkormányzat már letépte vagy lefedte.
Az olasz sajtó és közvélemény a Ferenc pápát bíráló plakátok mögött a konzervatív egyházi körök tagjait vélik látni. Agostino Vallini bíboros, a római egyházmegye helynöke elítélte a plakátokat hangsúlyozva, hogy Róma katolikus közössége nem osztja a plakátokon olvasható véleményeket azzal az egyházfővel szemben, aki mindig is a nép, különösen a rászorulók segítését szolgálta.
Az Il Giornale napilap kommentárja szerint a háttérben a Ferenc pápa egyházi politikájával elégedetlen bíborosok állnak, akik háttérbe szorítva érzik magukat. Az újság emlékeztetett, hogy 2015-ben tizenhárom bíboros írt levelet Ferenc pápának az akkori püspöki szinódus módszereit kritizálva, tavaly pedig négy bíboros jelentetett meg a pápának szóló nyílt levelet Ferenc pápa apostoli buzdításának pontjait kérdőjelezve meg.