Már nyomoz a rendőrség a népszavazási balhé miatt

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

Elsőként a sértettet, Nyakó Istvánt hallgatták ki tanúként a nyomozók, de kiderült, rajta kívül még 19 feljelentő sérelmezte a kopaszok NVI-beli tevékenységét. A szocialista politikus azt reméli, hogy a rendőrök a felbujtókat is megnevezik.


Tanúként hallgatta ki a rendőrség Nyakó István szocialista politikust a a Nemzeti Választási Iroda (NVI) budapesti, Alkotmány utcai épületében február 23-án történtekkel kapcsolatban. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a múlt pénteken rendelt el nyomozást „választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény” elkövetésének gyanúja miatt, egyelőre ismeretlen tettes ellen.

Nyakó István a kihallgatás előtt az MTI-nek azt nyilatkozta, bízik abban, a rendőrségi nyomozás feltárja, kik voltak a felbujtói az NVI épületében megjelent kigyúrt, kopasz férfiaknak, akik megakadályozták, hogy a vasárnapi zárva tartás ügyében érkeztesse a népszavazási kezdeményezését. Nyakó a meghallgatás után azt mondta: rajta kívül 19 feljelentő van az ügyben. A politikus úgy véli, ez nem csupán büntetőeljárás, hanem „politikai per” is, amihez nagy segítséget nyújtott a sajtó, megkönnyítve a nyomozók munkáját.

„Az elkövetői kör ugyanis beazonosítható: a szálak egy szolnoki testépítő klubba, egy herceghalmi magánlakásba és gimnáziumi osztálytársakhoz vezetnek” – mondta Nyakó, aki szerint jó volna, ha a kormányzó párt észrevenné, hogy az emberek nem szeretik, ha elveszik tőlük a vasárnap szabadságát, és visszavonná a boltbezárásról szóló törvényt, amely így „a rendeltetési helyén, a szemétkosárban végezhetné". A nyomozás ügyében ugyanakkor kétségeket kelt benne az a tény, hogy az érintett napon az NVI épülete előtt „fél napon keresztül nem jelent meg rendvédelmi szerv”, ami a rendőrség politikai vezetését minősíti – mondta a szocialista politikus.

Február 23-án tömegjelenet volt az NVI épületének bejáratánál, ahol többen is várták, hogy a Kúria honlapján megjelenjen a végzés arról, elutasítja-e a vasárnapi boltzár ügyében benyújtott népszavazási kezdeményezést, és ha igen, akkor elsőként adhassák le kérdésüket. Végül elsőként egy magánszemély, Erdősi Lászlóné segítője pecsételt az időbélyegzővel, mivel Nyakót a kora reggel óta ott várakozó kigyúrt, kopasz férfiak akadályozták. A Nemzeti Választási Bizottság már korábban kimondta, hogy a kopaszok magatartása jogsértő volt, hiszen utólag kiderült, hogy nem állt szándékukban kezdeményezést beadni.