Már nincs nyomozás a Dohány utcai zsinagóga beléptetőjének ügyében

Fotó: VS.hu / Kozma Zsuzsi

-


Bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást március 27-én a Dohány utcai zsinagóga beléptetőrendszere ügyében a Nemzeti Nyomozó Iroda.


A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) akkori ügyvezető igazgatója, Schwezoff Dávid tavaly november 8-án tudatta közleményben, hogy különösen nagy vagyoni hátrányt okozó csalás és sikkasztás gyanúja miatt feljelentést tett a Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszere ügyében. Az akkori tájékoztatás szerint a fővárosi Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszerének kiszervezett működtetésével a gyanú szerint különösen nagy vagyoni hátrány érte a Budapesti Zsidó Hitközséget.

Schwezoff ezt azután tette meg, hogy a Magyar Nemzetben jelent meg egy cikk, amely szerint Frölich Róbert a Dohány utcai zsinagóga főrabbija és felesége, Frölich Katalin közbenjárt annak érdekében, hogy az általuk favorizált cég nyerje a beléptetési rendszer kiépítését.

Az eset a zsidó hitközségek belső harcainak sokadik állomása volt, mióta Schwezoff Dávidot – aki korábban transzvesztita előadó és katolikus kántor is volt – megszavazták a BZSH ügyvezető igazgatójának. Az ő visszahívásával csendesedtek le a kedélyek januárt 15-én.