Már nem pont 3 százalékos a jegybank inflációs célja

-

A Monetáris Tanács rugalmasabbá tette az inflációs célkövetés rendszerét: az eddigi 3 százalékos cél mellett +/-1 százalékpontos toleranciasávot is meghatározott.


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tájékoztatása szerint inflációs cél körüli 2 százalékpontos toleranciasáv hozzájárulhat a keretrendszer rugalmasabbá tételéhez. A toleranciasáv alkalmazása összhangban van a jegybankok nemzetközi legjobb gyakorlatával.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a jegybank továbbra is a 2001-ben bevezetett inflációs célkövetés rendszerét használja az árstabilitás megvalósításához, és a jövően is a 3 százalékos infláció elérésére törekszik, de a 2 százalékpont széles toleranciasávval jelzi, hogy az infláció a gazdaságot érő sokkok hatására e szint körül ingadozhat.

Az árstabilitás feltételei akkor adottak, ha a gazdasági szereplők hosszabb távon előretekintve biztonsággal számíthatnak arra, hogy az infláció alacsony és stabil marad – közölte a jegybank. Az árstabilitás tehát nem feltétlen jelent nulla közeli inflációt, a gazdaság működése szempontjából a tartósan és túlzottan alacsony, vagy negatív inflációnak is lehetnek kockázatai – magyarázta a jegybank.

A sáv bevezetését indokolva az MNB azzal érvelt, hogy a 3 +/-1 százalékos cél kellően alacsony ahhoz, hogy az inflációval járó gazdasági veszteségek mérsékeltek maradjanak, figyelembe veszi a fogyasztói árindex számbavételének módjából eredő esetleges statisztikai torzításokat, és megfelelő mértékben csökkentheti egy esetleges defláció kialakulásának kockázatát. Egyúttal tekintettel van arra, hogy felzárkózó országok esetében a gazdaság növekedése az árszint fejlett országokhoz történő közeledésével jár együtt, ami a fejlett országokhoz viszonyítva többlet inflációt jelenthet.

A monetáris tanács által figyelembe vett időhorizont továbbra is 6-8 negyedév. Az MNB az inflációs cél teljesülésének értékelését – eddigi gyakorlatának megfelelően – évente, az Éves jelentésben teszi közzé.