Már nem nyálas focisták, nem gondolnak többet magukról, mint amik

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

Elek Ákos szerint a norvégok úgy viselkedtek a vasárnap esti pótselejtezőn (2-1), mintha a brazilok lennének, de az isten benyújtotta nekik a számlát. Úgy gondolja, hogy Egervári Sándornak is komoly szerepe van ebben a sikerben. A Kínában légióskodó középpályás bízik abban, hogy mostantól más lesz a magyar foci megítélése, és könnyebben igazolhatnak a magyarok topligákba. Gera Zoltán az Eb után már nyugodtan vonulna vissza, Király Gábor pedig minden idők legidősebb focistája lehet, aki Európa-bajnokságon pályára lép.


„Annyira korai ez az egész, hogy még egyszerűen nem tudjuk felfogni” – kezdte a meccs hőse, a pótselejtező első gólját szerző, és ezzel gyakorlatilag a továbbjutást eldöntő Priskin Tamás. „Örülök, hogy megmutatta a csapat, hogy ki tudja harcolni az Eb-re jutást, és sikerült bebizonyítani, hogy jobb csapat vagyunk a norvégnál. Az első meccs után, már csütörtökön tudtam, hogy én fogok kezdeni, mivel a szövetségi kapitány elmondta, hogy frissíteni szeretne csatárposzton, és rám esett a választása. A gólom? Ez volt életem legszebb gólja és legjobb hete.”Elek Ákos Norvégiában a mezőny egyik legjobbja volt, most azonban a félidőben lecserélte Bernd Storck szövetségi kapitány. „Ma gyengén játszottam, de várható volt, hogy nem fogom olyan jól bírni ezt a posztot egymás után két meccsen. Az igazat megvallva csináltunk néhány tesztet az elmúlt két napban, és nem voltak olyan jók az adataim. Kihajtottam magam, ma ennyi volt bennem” – értékelt önkritikusan Elek.


A középpályás szerint ebben a selejtezősorozatban nem volt 8-1 vagy lélektelen bukaresti 3-0. „Persze voltak gyengébb meccseink, de minden alkalommal odatettük magunkat.


Mindig az volt a bajuk a szurkolóknak, hogy a magyar válogatottban nyálas focisták tötyörésznek, nem hajtanak,

ebben a sorozatban ez nem volt ránk igaz, küzdöttünk az utolsó percig, és ennek meglett az eredménye. Dárdai Pali azt találta meg nagyon jól, hogy mire képesek a magyar focisták. Tiki-takára csak nagyon kevés magyar focista alkalmas és azt néhány hét alatt nem lehet begyakorolni. Ezt a hozzáállást Bernd Storck továbbvitte, egy kicsit a végén a saját képére formálta a csapatot, ennek az egyvelege is eredményezte ezt a kijutást. Nagyon sok játékost Egervári Sándor hozott ide a válogatotthoz, szerintem ez a három edző az, akinek köszönhetjük, hogy kijutottunk az Európa-bajnokságra” – mondta Elek, aki tehát a Dárdai előtt és Egervári után érkező Pintér Attilát kihagyta a felsorolásból.


Elek (pirosban) önkritikusan értékelt


Elek kiemelte: nagyon örül annak, hogy a törökök azzal az ominózus szabadrúgásgóllal kijutottak az Eb-re, a magyar válogatottat pótselejtezőre kényszerítve, így nem más kaparta ki a magyar csapatnak a gesztenyét. „Nem lett volna jó hallgatni a kritikus hangokat, hogy harmadikként csak szerencsével jutottunk ki az Eb-re. Ezt mi csináltuk meg, ennek most egy komoly értéke van, hogy oda-vissza megvertünk egy nálunk jobbnak hitt csapatot.
Úgy viselkedtek a norvégok, mintha ők lennének a brazil válogatott, de az isten fentről mindent lát, és most benyújtotta nekik a számlát.

Elek szerint a magyar csapatból mindenki átérezte azt, hogy talán a karrierjében még egy ilyen lehetősége nem lesz. „Főleg, ha az idősebb játékosokra gondolok, mint Gera Zoli vagy Király Gabi. Mögöttük olyan pályafutás van, amelynek méltó megkoronázása lesz a franciaországi Európa-bajnokság.”


Gera Zoltán

Gera (jobbra) az oslói meccs egyik legjobbja volt


Az említett két rutinos focista közül Gera eltiltás miatt nem játszott a visszavágón, de Királyt ő is kiemelte. „Őszintén szólva a selejtezősorozat elején nem gondoltam, hogy valaha még szerepelni fogok a válogatottban, de nagyon köszönöm mindenkinek, aki bízott bennem. Ha vége az Eb-nek, akkor onnantól bármikor abbahagyhatom, teljes lesz a karrierem.


Gabinak pedig olyan tekintélye és kisugárzása van, hogy a norvég lábak megremegtek, amikor ott állt előttük.

Fantasztikus karrier áll mögötte, megérdemli, hogy egy Eb-n szerepeljen, ő egy nagyszerű példakép” – mondta Gera Zoltán, aki azt is elárulta a VS.hu-nak, hogy ez a legjobb magyar válogatott, amelyben eddig játszott.


Az Eb-k történetének eddigi legidősebb játékosát Lothar Matthäusnak hívják, a korábbi magyar szövetségi kapitány 2000. júniusában Portugália ellen 39 évesen és 91 naposan lépett pályára a német válogatottban, Király megdöntheti a csúcsot, hiszen 40 fölött lesz, ha lehetőséget kap az Eb-n. „Nagyon sok hónap van még addig, soha nem gondolkodom ennyire előre. Most csak élvezni kell ezt a szituációt úgy, hogy a helyén kell kezelni az eredményt. Ebben a selejtezőben három szövetségi kapitány és három edzői stáb dolgozott a válogatottnál, 12 meccsen ez sok, ennek ellenére kiharcoltuk a továbbjutást.


Senki nem gondolt magáról többet, mint ami, mindenki alázattal tette a dolgát, ezért voltunk eredményesek.

Az elmúlt hetekben plusz munkát végeztem, mert tudtam, hogy még jobbnak kell lennem” – indokolta Király azt, hogy a két pótselejtezőn miért védett kirobbanó formában.


Király Gábor

Király bravúrt bravúrra halmozott


Lemondásról és munkáról Elek Ákos is tudna mesélni, szegény körülmények között nőtt fel, gyerekként rengeteget buszozott, hajnalban kelt, hogy az iskolába és az edzésekre is odaérjen. Apja inkább nem vásárolt magának nadrágot, hogy a fiának focicipőt vehessen.


Ez egy befektetés volt nekik is, úgy tűnik, hogy ez most megtérült

– viccelődött Elek. Sokan felkapták a fejüket, amikor Kínába igazolt, mondván, csak a pénz vonzotta oda, de azt állítja, ez a válogatott eddigi sikertelensége miatt történt. „A magyarnál egy fokkal erősebb ligában játszom. Amikor Kínába igazoltam, akkor azt mondtam, hogy addig nincs esélyem egy komolyabb európai bajnokságba szerződni, amíg a magyar válogatottnak nincs egy igazán nagy sikere. Most van egy olyan tervem, hogy hazajövök, itthon készülök az Eb-re, és ha ott jó teljesítményt nyújtok, akkor el tudnék szerződni egy topligába. Eddig hiába játszottam bombaformában mondjuk a Diósgyőrben, az Európa-ligában vagy a válogatottban, a magyar játékosokat eddig nem értékelték Európában. Bízom benne, hogy a magyar foci megítélése mostantól másabb lesz.”


Csányi Pintérnek is megköszönte

Storck: Én most vagy vagyok ugye tudja?


KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!