Már nem névtelenek az Anonymus tagjai

Fotó: Forrás: InterCom / Forrás: InterCom

-

Az izraeliek meghackelték a hackereket.


Izraeli hackerek olyan netezők számítógépeibe törtek be, akik  szerinküt részt vettek az OpIsrael nevű hackertámadásban. A webkamerát bekapcsolva fényképeket készítettek a gépek tulajdonosairól, majd a következő üzenettel lepték meg őket: „Hé, legközelebb ne vegyél részt egy Izrael elleni támadásban. Tudjuk ki vagy, tudjuk hol vagy. Áldás Izraelre.” Ezután a képeket a személyes adatokkal együtt feltették az internetre. A neten szerdán közzétett,Israeli Elite Force (iEF) nevű  dokumentum 16 olyan ember személyes adatait tartalmazza, akik kibertámadást indítottak április hetedikén izraeli szerverek ellen.  A résztvevők nevei mellett származási országaik, felhasználói neveik és különféle jelszavaik is nyilvánosságra kerültek. A legtöbb hacker Malajziából és Indonéziából származik, de akadnak lengyel, brit, olasz és német támadók is. A több fájltárhelyen megosztott rövid dokumentum nem tér ki arra, hogy az iEF tagjai hogyan kötötték össze a dokumentumban szereplőket a három nappal ezelőtti sikertelen támadással. A szemben álló két csoport facebookos aktivitása és napi tevékenysége alapján - például izraeli, illetve palesztin netezők jelszavának gyűjtése és közzététele - nehéz komolyan venni az akciókat.


Anonymus - kik ők valójában?

Az Anonymous mozgalom tagjai “meghatározhatatlannak” és “formátlannak” tartják közösségüket: senki nem szervezi őket felülről, nincsenek vezetőik. Ezzel szemben van számtalan követőjük, akiket a közös cél – vagy nevezzük ideológiának – tart össze: a cenzúra eltörlése és a szabadságjogok védelme. A Wired “Do-ocracy”-nak nevezte az Anonymous működésének logikáját: valaki kitalál egy akciót, aztán, ha az másoknak is tetszik, csatlakozhatnak ahhoz. Mivel az akciók gyakran ellentétes célokat szolgálnak - tavaly egy csoport a Facebook ellen akart támadást intézni, míg a másik amellett érvelt, hogy a közösségi oldal csodálatos kommunikációs platform - ezért nagyon nehéz képet alkotni arról, hogy mit is csinál az Anonymous. Ha azonban egy művelet sikeres, az Anonymous többnyire büszkén vállalja, hogy tagjai hajtották végre.

Első látványos akciójuk 2008-ban a szcientológiai egyház ellen irányult. Fawkes-maszkos tüntetők vonultak az egyház székházához, miután az le akart szedetni az internetről egy Tom Cruise-zal készült interjút. Ezután több diktátornak is megpróbáltak keresztbe tenni, megjelentek Teheránban a Mahmud Ahmadinezsád iráni elnök elleni tüntetéseken, majd a szíriai védelmi minisztérium honlapján azt a feliratot helyezték el, hogy “minden zsarnok elbukik, bátorságotoknak hála, Basar el-Aszád lesz a következő". Az elmúlt években akcióztak az Egyesült Államokban is, ahol számos multinacionális cég és kormányzati szerv honlapját támadták meg. De zajlott már az Anonymoushoz kötött támadás a Knesszet vagy egy amerikai epilepsziafórum ellen is. A támadások miatt tucatjával tartóztattak le az Anonymousszal kapcsolatba hozott hackereket, például az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Spanyolországban és Törökországban.

A Time magazin 2012-ben a világ száz legbefolyásosabb embere közé választotta az Anonymous aktivistáit.