Már nem lövöldöznek a koszovói határnál

Fotó: MTI/MTVA / Visar Kryeziu

-

A hatóságok legfrissebb adatai szerint a hét végén nyolc rendőr és egy fegyveres csoport 14 tagja vesztette életét a macedón Kumanovóban.A reggeli lövöldözést Kumanovo egyik, Divo nevű városrészéből lehetett hallani. A Tanjug hírügynökség szerint ismét összetűztek rendőrök a fegyveresekkel. A hadsereg és a rendőrség blokád alá vette a városrészt, lezárta az oda vezető utakat, így a városból tudósító újságírók sem tudják pontosan, hogy mi történik.

Kumanovo többi részében viszonylagos nyugalom van, az élet folyik a megszokott kerékvágásban.

A koszovói határnál fekvő Kumanovóban szombat hajnalban tűzharc tört ki rendőrök és fegyveresek között a város két albán negyedében.

Ivo Kotevski, a macedón rendőrség egyik szóvivője közölte, nyolc rendőrt lelőttek és 37-en megsebesültek. Hozzátette, az ellenfél soraiban is voltak halálos áldozatok: tizennégy személy holttestére bukkantak, akik a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) monogramjával ellátott egyenruhát viseltek. A szóvivő szerint befejeződött a rendőri akció, sikerült semlegesíteni a Balkán-félsziget egyik legveszélyesebb terrorista csoportját. Valószínűleg albán származásúak, macedón, koszovói és albán állampolgárok.

Két héttel ezelőtt magukat az UCK tagjainak nevező fegyveres támadók foglaltak el egy rendőrkapitányságot az ország északi, javarészt albánok lakta részén. Az UCK korábban hosszú ideig harcolt a macedón kormány ellen, aminek az albánok és Szkopje között megkötött 2001-es békemegállapodás vetett véget.