Már nem is söralátét: az adóhivatal készítené az szja-bevallást

Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztőség / Soós Lajos

-

De csak 2017-től. Az egész még csak egy terv, melyről Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszélt az M1 Ma este című műsorában.


Varga Mihály azt mondta, a munkaanyagot már tárgyalta az Államreform Bizottság, de még nincs döntés. A minisztérium azt szeretné, hogy a jövőben a magánszemélyeknek ne kelljen jövedelemadó-bevallást készíteniük. Ezt a tervek szerint az adóhivatal megcsinálná, mindenki csak egy értesítést kapna róla.


Lépjünk túl a söralátét időszakán, és jussunk el addig, hogy kimondhassuk, Magyarországon nincs szükség adóbevallásokra.

A cégeknél nincs szó ilyen könnyítésről.


A miniszter arról beszélt, nem vált tömegessé, hogy a dolgozó helyett a munkaadó készítse el a bevallást.


A miniszter hangsúlyozta, a felügyeleti rendszer nem kerül át az MNB-hez a minisztériumtól. Varga szerint a Magyar Nemzeti Bank nem állította, hogy szüksége lenne a könyvvizsgálók rendszabályozására. Egyeztetések folytak a felügyeleti intézkedések gyakoriságáról. A rendszer szigorodott, de évtizedes visszaéléseket nem lehet egyik napról a másikra felszámolni.


A Nemzetgazdasági Minisztérium már most elkezdte a jövő évi költségvetés tervezését, az első tervezetet hamarosan a kormány elé terjesztik. Varga Mihály elmondta, hogy erre már korábban is volt példa. A jövő évi költségvetés tervezésénél három százalék alatti hiánnyal számolnak, és célul tűzték ki az államadósság további csökkentését – mondta.

Korábban Orbán Viktor jelentette be, hogy a költségvetés nyárra elkészülhet.