Már nem elég csak beszélni a Jobbik-problémáról

Fotó: MTI/MTVA / Varga György

-

A Fidesz vezetése nem tartotta eleve bukónak a tapolcai körzetet. Bár számított a vereségre, inkább balról várta azt. A vasárnapi időközi választás után már a kormánypártban is úgy látják, valamit kezdeni kell a Jobbikkal, különben komoly veszélyt jelent rájuk.


Nem követték egymás közti körtelefonnal, vagy szorosan az internetre tapadva a Fidesz vezetői a tapolcai választás eredményét: a párt egyik elnökségi tagja valamivel este tíz óra előtt például a VS.hu-tól értesült a Jobbik győzelméről, noha Fenyvesi Zoltán, a Fidesz jelöltje addigra már bő fél órája elismerte vereségét. Ez, illetve a tény, hogy a párt elnöksége az eredmény ismeretében nem kezdett a februárban elveszített veszprémi időközi választáshoz hasonlóan azonnal forró drótos tanácskozásba, egyértelműen arra utal, hogy számítottak a vereségre.

Ezt a VS.hu-nak az említett elnökségi tag is elismerte, magánvéleményeként pedig annyit fűzött hozzá, hogy az eredmény maximálisan beleillik az utóbbi hónapok trendjébe, a Fidesszel és a kormánnyal szembeni választói bizalmatlanság erősödésébe. A politikus állítása szerint ugyanakkor nem kezelték „eleve bukóként” a körzetet: Kubatov Gábor pártigazgató a voksolás előtti héten egyharmad-egyharmad esélyt adott a Jobbik, a Fidesz, és az MSZP győzelmének.

Nehéz helyzet elé állította a pártvezetést, hogy a februári veszprémi időközi választáson óriásit tévedtek a közvélemény-kutatók: a párt megbízásából készült voksolás előtti utolsó felmérés 13 százalékos győzelmet jósolt a Fidesznek, ehhez képest simán nyert a baloldali összefogás jelöltje. A mostani választás előtt a politikus szerint ezért zömmel nem is a felmérésekből, hanem az aktivistákhoz eljutó választói visszajelzésekből próbálták leszűrni, hogy hogyan is állnak a hárompólusú körzetben. Ezek alapján az MSZP erősebbnek tűnt, vagyis inkább a szocialisták győzelmének adtak volna nagyobb esélyt.

Abból, hogy a körzet a Jobbiké lett, a politikus szerint két tanulság következhet. Az egyik, hogy nem ütötték eléggé a Jobbikot a kampányban, vagy nem jól kampányoltak ellene. A másik pedig, hogy az ellenzéki pártra immár országosan is „lőni kell”, különben hosszú távon komoly veszélyt jelenthet a Fideszre. A párt egyik márciusi elnökségi ülésén egyszer már hosszan tanácskoztak a Jobbik-problémáról. A VS.hu-nak nyilatkozó politikus szerint a tapolcai kudarc azonban azt jelzi, hogy már nem elég beszélni róla, hanem mielőbb cselekedni kell.