Már nem csak a Fidesznek, az MSZP-nek és a Jobbiknak is adhat aláírást

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd / MTI/Koszticsák Szilárd

-

Szezonja van a pártok aláírásgyűjtéseinek. A kormánypárt már 750 ezer támogatót szerzett a menekültkvóták ellen, a szocialisták béremelési kampányukat emelik új szintre a ma indított akcióval. A Jobbik is beszállt.


Az MSZP aláírásgyűjtésének szombati, budapesti startjánál Kunhalmi Ágnes, a párt budapesti elnöke azt mondta, a bérek emelésére kívánják rábírni a kormányt. Követelésük nem jóléti juttatásra irányul, hanem egy olyan gazdasági filozófia bevezetésére, amelynek középpontjában az „országot a hátukon hordó” munkavállalók állnak, azok, akiktől szavai szerint a Fidesz mindent elvett, akiket „megnyomorított”. Az MSZP szeretné kikényszeríteni, hogy a minimálbér érje el a nettó 100 ezer forintot, a közszférában senki ne kereshessen kevesebbet havonta nettó 150 ezer forintnál, a főiskolát végzettek esetében 175 ezer, az egyetemi diplomások esetében pedig 200 ezer forintnál. Az ellenzéki politikus szerint a változtatás 380-400 milliárd forintos éves kiadást jelentene az államnak, amire egy többkulcsos adórendszer bevezetésével akkor is meglenne a fedezet, ha közben a munkaadók terheit is csökkentenék.


Lázár János miniszter aláír


A Fidesz két hete indította el az Európai Unió kötelező betelepítési kvótája ellen tiltakozó aláírásgyűjtését. Az íveket péntekig 750 ezren írták alá – közölte Kósa Lajos, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője szombaton Debrecenben. Értelmetlennek, működésképtelennek és törvénytelennek nevezte a kvótarendszert. Az ellen egyre többen lépnek fel – tette hozzá. A kormánypárti politikus azt mondta, a kvótaellenes aláírásokat addig gyűjtik, amíg az Európai Unió meg nem szünteti a kvótákat.


A Fidesz akciójának november eleji bejelentése után a Demokratikus Koalíció és az Együtt bejelentette, hogy aláírásgyűjtést indít a kvótarendszer támogatásáért. Ám a párizsi terrortámadás után mindkét ellenzéki párt felfüggesztette a gyűjtést, és egyelőre nem közölte, folytatja-e azt, vagy sem.


A Jobbik is ma jelentette be, hogy aláírásgyűjtésbe kezd – a bevándorlás és korrupció ellen, összesen négy témával kapcsolatba. A kérdések között szerepel a menekültek uniós szétosztását szabályozó kvóta és a visszatoloncolás, a mentelmi jog eltörlése, az évente kötelező vagyonosodási vizsgálat, illetve az is, hogy dupla büntetéssel lehessen sújtani a politikusokat gazdasági bűncselekmények elkövetése esetén és teljes vagyonelkobzás is sújtsa őket. A kérdésekre a párt az interneten és közterületi standokon várja a válaszokat.