Már nem az amerikaiak uralják az atlétikát

Fotó: AFP / OLIVIER MORIN

-

A hét aranyat, és további kilenc dobogós helyet gyűjtött Kenya zárta az élen a vasárnap véget ért pekingi atlétikai világbajnokság éremtáblázatát. A kenyaiak mögött a szintén hét győzelemmel zárt jamaicai küldöttség lett a második, míg az amerikaiak meglepetésre csak a harmadik helyen végeztek.


A 4x400 méteres döntőkben a férfiaknál amerikai-, a nőknél pedig jamaicai győzelem született a pekingi atlétikai világbajnokság vasárnapi zárónapján.

A férfiaknál az LaShawn Merritt-tel felálló amerikai staféta magabiztosan győzött, sorozatban hatodik világbajnoki címét nyerte ebben a számban. A nőknél is sokáig úgy tűnt, az amerikaiak győznek majd, azonban a jamaicaiak az utolsó negyven méteren előztek.


A férfi 4x400:


A legizgalmasabb küzdelmet a férfi magasugró verseny hozta: a legnagyobb meglepetésre a világranglista-vezető katari Mutaz Esza Barsim - aki 229-en hibázott - a 236 centis magassággal nem bírt, így negyedikként zárt, majd ugyanezen a szinten hármas holtverseny alakult ki a hazai közönség kedvence, Csang Kou-vej, a címvédő ukrán Bohdan Bondarenko és a kanadai Derek Drouin között. A szabályok értelmében így elindultak visszafelé, a 234 centimétert pedig csak a kanadai vitte át, így nagy meglepetésre övé lett az aranyérem.


Drouin győzelme nagy meglepetés


A női gerelyhajítás is elképesztően kiélezett küzdelmet hozott, egészen az utolsó dobásig a kínai Lu Huj-huj állt az élen, ám ekkor érkezett a német Kathrina Molitor és a világ idei legjobb eredményével (67,69 méter) megszerezte a győzelmet. A szám kétszeres olimpiai bajnoka és világcsúcstartója, a cseh Barbora Spotakova csak a kilencedik lett.

A férfiak 1500 méteres versenyében sorozatban harmadik világbajnoki címét szerezte 2008-ban, itt pekingi Madárfészekben olimpiai bajnok kenyai Asbel Kiprop, aki rendkívül szoros csatában utasította maga mögé honfitársát, Elijah Manangoit.


Éremtáblázat:

Kenya 7 arany 6 ezüst 3 bronz
Jamaica 7 2 3
Egyesült Államok 6 6 6
Nagy-Britannia 4 1 2
Etiópia 3 3 2
Lengyelország 3 1 4
Németország 2 3 3
Kanada 2 3 3
Oroszország 2 1 1
Kuba 2 1 -
Kína 1 7 1
Hollandia 1 1 1
Dél-afrikai Köztársaság 1 - 2
Fehéroroszország 1 - 1
Eritrea 1 - -
Kolumbia 1 - -
Szlovákia 1 - -
Spanyolország 1 - -
Csehország 1 - -
Ausztrália - 2 -
Horvátország - 2 -
Bahama-szigetek - 1 1
Trinidad és Tobago - 1 1
Ukrajna - 1 1
Egyiptom - 1 -
Belgium - 1 -
Brazília - 1 -
Izrael - 1 -
Tadzsikisztán - 1 -
Tunézia - 1 -
Franciaország - - 2
Bahrein - - 1
Bosznia és Hercegovina - - 1
Finnország - - 1
Grenada - - 1
Görögország - - 1
Japán - - 1
Kazahsztán - - 1
Lettország - - 1
Marokkó - - 1
Portugália - - 1
Szerbia - - 1
Uganda - - 1