Már nem a szélsőjobb jelöltje vezet a francia elnökválasztás előtt

Fotó: MTI/EPA / OLIVIER HOSLET

-

A franciák ötödét alig érdekli, ki lesz az ország új államfője.


A Harris Interactive felmérése szerint a függetlenként induló Emmanuel Macron, a volt szocialista gazdasági miniszter átvette a vezetést Marine le Pentől, a szélsőjobbos Nemzeti Front elnökétől. A hétvégén az Odoxa intézet is azt jelezte, hogy Macron az élre tört. Az új felmérés szerint a centrista jelölt az elmúlt két hétben hat százalékpontot javított, és jelenleg 26 százalékon áll, míg Marine Le Pen támogatottsága nem változott, és továbbra is 25 százalékos.

A francia elnökválasztás első fordulója hat hét múlva lesz. A második fordulóban Macron 65 százalékkal biztos győzelmet aratna a 35 százalékot elérő Le Pen felett, ha most tartanák a választást. Macron öt százalékpontot javított, Le Pen pedig ugyanennyit rontott az elmúlt két hétben, ezért ismét kinyílt az olló a két legesélyesebb jelölt között.


Futottak még

Harmadik helyen a családtagjai feltételezett fiktív parlamenti foglalkoztatásával megvádolt François Fillon konzervatív jelölt áll 20 százalékkal, ami egy ponttal kevesebb, mint két hete. Benoît Hamon szocialista jelölt 13, míg a baloldali radikális Jean-Luc Mélenchon 12 százalékon áll, mindketten egy százalékpontot rontottak az előző felmérés óta.

A megkérdezetteknek a választáskor 63 százalékban a jelölt programja számít, 57 százalék számára fontos, hogy a jelölt képes új elképzeléseket bemutatni, 54 százalék a jelölt becsületességét emelte ki. A franciák 82 százaléka állítja azt, hogy nagyon érdekli az elnökválasztás, míg 18 százalékukat egyáltalán nem.