Már nem a bevándorlóellenes politikus a holland választások esélyese

Fotó: AFP / ANP / MARTIJN BEEKMAN / AFP / ANP / MARTIJN BEEKMAN

-

A felmérések szerint a jobboldali-liberális kormánypárt átvette a vezetést.


Visszaesett a bevándorlásellenes holland Szabadságpárt, a PVV támogatottsága a friss felmérések szerint. Geert Wilders pártja visszacsúszott a második helyre a kormányzó jobboldali liberális Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) mögé. Mark Rutte kormányfő pártja 16,3 százalékon, a főként muzulmánellenes megnyilvánulásairól ismert Szabadságpárt pedig 15,7 százalékon áll két héttel a választások előtt. A VVD november óta először vette át a vezetést a PVV-től.

Ezzel az eredménnyel Wilders pártja 24 képviselői helyet szerezne meg a holland parlament 150 fős alsóházában, eggyel kevesebbet, mint a jelenlegi kormánypárt. Jelen állás szerint a kereszténydemokraták (CDA) 18, a baloldali liberális D66 és a környezetvédő GroenLinks 17-17, a szocialisták, illetve a szociáldemokrata irányultságú Munkapárt (PvdA) pedig egyaránt 13 helyhez jutna az alsóházban.

A PVV támogatottságának visszaesését az elemzők azzal magyarázzák, hogy egyre többen elveszett szavazatnak tartanák a Szabadságpártra leadott voksukat. A párt Wilders nézetei miatt nem tud koalíciót kötni, így várhatóan továbbra is ellenzékben marad.

A március 15-én esedékes holland parlamenti választásokon mintegy 13 millióan adhatják le szavazataikat. Az ország 17 milliós lakosságának körülbelül 5 százaléka muszlim.