Már négy áldozata van a dámóci mérgezésnek

Fotó: iStockphoto / Viktor Pryymachuk

-

Még négy beteget ápolnak a miskolci kórházban. Két férfit őrizetbe vettek. Elképzelhető, hogy már októberben is ölt a pancsolt ital.


Még ketten haltak meg a miskolci kórházban a dámóci mérgezések miatt. A halálos áldozatok száma négyre emelkedett, és még négy beteget ápolnak. A mentők pénteken jelezték, hogy Dámócról több embert vittek kórházba mérgezés gyanújával. A gyanú szerint a mérgezést ellenőrizetlen összetételű szeszes ital okozta. Egy 68 éves nő a helyszínen, egy 14 éves fiú pedig a kórházban halt meg.

A mérgezőszer feltehetően metil-alkohol, amely a szervezetben formaldehiddé, majd hangyasavvá alakul át. Ezek mindegyike sejtméreg, a vese, a máj, a tüdő, az idegrendszer sejtjeit támadja, működésüket károsítja – mondta Tiba Sándor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója.

Dámóc polgármestere elszigetelt esetnek tartja a két halálos áldozattal járó mérgezést. Tömös Béla Gyuláné szerint a helybeliek általában nem vásárolnak gyanús szeszes italt. A rendőrség kérésére végigjárták a házakat és figyelmeztettek mindenkit, hogy ne vegyenek bizonytalan eredetű alkoholt, ha pedig fogyasztottak ilyet, forduljanak orvoshoz.


Többen lehetnek

A dámóci mérgezés gyanúsítottjai ellen lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a Miskolci Törvényszék. A kettejük ellen gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége és életveszélyt okozó testi sértés vétsége miatt indult büntetőeljárás. Az ügyészség lakhelyelhagyási tilalom elrendelését indítványozta, a bíróság a kényszerintézkedést szükségesnek találta.

A gyanúsítottak egyike októberben 10 liter alkoholos italt vásárolt a másiktól, és abból novemberben egy litert eladott Dámócon egy 14 éves fiatalnak. Az italból a fiú, az édesapja és egyik rokona még aznap este ivott, mindhárman rosszul lettek, életveszélyes állapotban kerültek kórházba. A 14 éves fiú meghalt. A sértettek lakásán talált ital metilalkoholt tartalmazott.

A bíróság azt írta: november 4-én dámóci otthonában holtan találtak egy 68 éves nőt, ott szintén felmerült a mérgezés gyanúja. Lakásában ismeretlen eredetű alkoholos italt találtak. A Törvényszék szerint október 28-án lácacsékei otthonából szívelégtelenség miatt vittek kórházba egy embert, ám életét nem tudták megmenteni. Ebben az esetben is felmerült a metilalkohol-mérgezés lehetősége.