Már naponta dózerol le ókori városokat az Iszlám Állam

Fotó: AFP / PHILIPPE DESMAZES

-

A héten Nimrúd (az ókori Kalhu) asszír romjait, ma Hatra maradványait dúlták fel a terroristák.


Igaza volt Abdelamir Hamdani iraki régésznek, a New York-i Stony Brook Egyetem munkatársának tegnap, amikor azt mondta Nimrúd lerombolása után, hogy Hatra lehet a következő célpontja az Iszlám Állam terroristáinak.


Szombaton a Reuters az Idegenforgalmi és Régészeti Minisztérium Moszulban állomásozó alkalmazottaira hivatkozva arról ír, hogy az Iszlám Állam tagjai a régészeti emlékeket dózerolják az UNESCO világörökségi listáján is szereplő városban. A tárca illetékese hozzátette, hogy más forrásból egyelőre nem tudták megerősíteni ezeket a jelentéseket, és még fényképekkel sem rendelkeznek a pusztításról.

A Reuters mindazonáltal a térségben lakóktól is arról értesült, hogy az iszlamisták robbantásokat hajtanak végre, és épületeket rombolnak le a szóban forgó területen.

Hatra mintegy 110 kilométerre délre fekszik Moszultól, ahol pedig januárban és februárban tettek tönkre felbecsülhetetlen értékű műtárgyakat és könyvtári könyveket az Iszlám Állam harcosai, mert eretnekségnek tekintik ezeket.

Az iszlám világban az elmúlt pár évtizedben elpusztított történelmi emlékekről készül képes összeállításunkat itt láthatják.