Már nagyon nem bírja a terhelést a magyar menekültügy

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

A jelek szerint a bevándorlási hivatal már nem bírja a terhelést, sok migránst már nem is tudnak regisztrálni a déli határon. Őket a rendőrség egy szál fénymásolt papírral indítja útnak, hátha eljutnak a menekülttáborba. A BÁH hamarosan erősítést kap, de közben a menedékkérők száma is rekordokat dönt. Kedden 2533 migránst fogtak el a határon, közülük 2330-at Csongrád megyében. Ennyien egy nap alatt még sose jöttek.


Höripapír. A menedékkérőket segítő önkéntesek így hívják azokat a kézzel kitöltött papírokat, amelyekkel az utóbbi napokban egyre több menedékkérő jelenik meg a budapesti pályaudvarokon. Az aláírás és pecsét nélküli dokumentumokat a szegedi határrendészet állította ki. A kifejezéssel az önkéntesek arra utalnak, hogy a rendőrök az angol „hurry!”, vagyis „siess!” szót ismételgetik a menedékkérőknek, akiket átadni készülnek a bevándorlási hatóságnak.

A fénymásolt papíron nagy nyomtatott betűkkel többek között az olvasható:


Felhívom a figyelmét, hogy az igazolás átvételét követően 24 órán belül jelentkezzen a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal debreceni befogadóállomás Debrecen, Sámsoni út 149.


A höripapírral rendelkezőket a korábban szokásos eljárással ellentétben nem regisztrálta a déli határnál a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH). Csak útnak indították őket a számukra teljesen ismeretlen Debrecen felé azzal, hogy majd a menekülttáborban felveszik a szükséges adataikat. A Migration Aid önkéntesei erre múlt szerdán figyeltek fel először.


Mindez azt jelenti: olyan sokan érkeznek Szerbia felől, hogy a BÁH már nem győzi a munkát. Mivel a tapasztalatok szerint a legtöbb menedékkérő soha nem jut el a táborokba – inkább megpróbálja nyugat felé elhagyni az országot –, a déli határon elmulasztott regisztráció miatt ezek az emberek vélhetően soha nem kerülnek a magyar menekültügyi nyilvántartásba.


Ez lenne a normál ügymenet

A korábban szokásos eljárásrend szerint a rendőrség által elfogott illegális határátlépők legfeljebb 24 órát lehetnek őrizetben: Szegeden a határrendészeti kirendeltség épületében vagy pedig Röszkén, az autópálya melletti, a rendőrség által kibérelt raktárépületben, esetleg az ez előtti sátrakban. Itt leveszik az ujjlenyomataikat, lefényképezik őket és rögzítik az adataikat az Eurodac nevű közös európai adatbázisban.

Ha menedéket kérnek – a döntő többség kér –, a törvény szerint egy napon belül át kell adni őket a BÁH-nak. Ha nem kérnének, akkor idegenrendészeti eljárás keretében kiutasítanák őket az országból, ami nagyjából két hétig tartana. A VS.hu-nak korábban többen állították: a rendőrök kényszerítették őket arra, hogy aláírják a menedékkérelmet. Ha ez igaz, nyilván az az oka, hogy szabaduljanak a migránsoktól, továbbküldjék őket a BÁH-nak.

A menedékkérőket a BÁH szegedi irodájában, vagy a nagyfai börtön területén lévő ideiglenes táborban, esetleg a kiskunhalasi sátortáborban veszi nyilvántartásba a hivatal, és jelöli ki számukra az egyik menekülttábort. Tehát Bicskére, Debrecenbe vagy Vámosszabadiba küldi őket.

A menedékkérők eredetileg a BÁH által kiállított regisztrációs papírokkal, illetve az ingyenes utazásra feljogosító igazolással (időnként térképpel) a kezükben jelentek meg a pályaudvarokon. Most a jelek szerint épp ez az eljárás fordul meg. Lényegében azt mondják a migránsoknak: előbb menjenek el a menekülttáborba, majd ott regisztrálják őket.

A BÁH által Szegeden vagy valamelyik ideiglenes táborban kiállított papírok igazi jelentőségét az adja, hogy a menedékkérők a kijelölt menekülttáborba tartva két napig legálisan tartózkodnak bárhol az országban – hiszen elvileg úton vannak a nekik kijelölt tábor felé. Ha pedig megérkeznek a táborba, ott egészen addig legálisan tartózkodhatnak, amíg el nem bírálják a kérelmüket.

A regisztráció nélkül, höripapírral a kezükben tébláboló emberek esetében az sem egyértelmű, hogy mi a jogi helyzetük, például legálisan tartózkodnak-e épp az országban.


Erősítés kell a hivatalba

A menekültek száma az utóbbi hetekben a drótakadály ellenére is többször is rekordot dönt, hétfőn például 2093 főt fogtak el a rendőrök a déli határon, kedden pedig 2533-at, így nem is csoda, ha a rendszer nem bírja a terhelést.


Forrás: police.hu


A Keleti pályaudvar aluljárója és a menekülttáborok is tele vannak, ezért is tervezi a kormány újabb táborok nyitását – ez viszont tiltakozást váltott ki az érintett településeken. A BÁH-ot is megerősítik, összesen 485 fővel bővítik a létszámot, már több helyen megjelentek a BÁH-os álláshirdetések.


Még hétfőn megkerestük a BÁH-ot, hogy megtudjuk, mi az oka a regisztráció elmaradásának, arra is rákérdeztünk, mi a státuszuk a höripapírral az országban tartózkodó menedékkérőknek. Amint választ kapunk, közölni fogjuk.