Már megint betiltották a Noét

Fotó: noemozi.hu / noemozi.hu

-

HÁTTÉR

Darren Aronofsky rosszul sikerült bibliai eposzát Egyiptom, Bahrein, Katar, az Egyesült Arab Emírségek és Indonézia után Malajziában sem lehet levetíteni.


A délkelet-ázsiai országban azért tiltják be a filmet, mert ahogyan Noét (Russel Crowe) ábrázolja, az sérti az iszlám törvényeket. Malajziában sok kínai és indiai is él, de a legtöbben - a lakosság 61 százaléka - muszlim.  A maláj filmcenzorok elnöke, Datuk Abdul Halim Abdul Hamid korábban azt mondta, mivel az iszlám tanítás szerint nem szabad eljátszani, megjeleníteni a prófétákat, nem szabad levetíteni a Noét.

Márciusban hasonló okok miatt tiltotta be a filmet Egyiptom, Bahrein, Katar, az Egyesült Arab Emírségek és Indonézia is.

A film körül nagy a vita a nyilvánvalóan érzékeny téma miatt, miközben véleményünk szerint egyszerűen csak rossz (ki is fejtettük, hogy miért). A bibliai alapanyagba való ilyen-olyan bekavarás miatt a film a korábbi, keresztény és zsidó közösségek előtti tesztvetítéseken el is hasalt. A pénztáraknál most viszont élesben hálás a közönség, visz mindent Aronofsky (Pi, Rekviem egy álomért, A pankrátor, Fekete hattyú), Crowe és a filmben még főbb szerepekben szomorúan elhanyagolt Jennifer Connelly, Emma Watson és Anthony Hopkins neve. A Noé múlt hétvégén vezette az észak-amerikai adatokat 44 milliós bevétellel. Legalább a Paramount örülhet.

Crowe korábban azt mondta, csodálkozna, ha iszlám országok betiltanák a filmet. A keresztény csoportoknál keményen lobbizott a pozitív fogadtatásért. Üzent Twitteren Ferenc pápának, sőt, találkozott is vele - ahogyan Canterbury érsekével is.