Már megint apróval fizettek egy autóért Kínában

Fotó: Imaginechina / Dai wen

-

Egy kínai férfi négy tonna apróval fizetett az új autójáért, és ez nem először fordult elő az országban. Magyarországon maximum tízezer forintot kötelesek elfogadni az eladók, de dönthetnek másképp is.


Egy kínai férfi négy tonna aprópénzzel fizetett új autójáért a napokban. Összesen 680 ezer jüanért - 30 millió forintért - vett autót, 660 ezer érmével és kisebb címletű bankjegyekkel fizetett - írja a BBC kínai forrásra hivatkozva. A kínai férfi azzal indokolta a furcsa megoldást, hogy a külvárosban, ahol a cége működik kevés a bank, így nem váltogatta be apránként. Amikor összejött a pénz, akkor egyenesen az autószalonba ment a pénzzel.


A kínai férfi nem bíbelődött az érmék beváltásával, egyből az autószalonba ment


Az eset nem egyedülálló Kínában. Áprilisban egy nő kis értékű bankjegyekkel fizette az új BMW-jének egy részét, a fennmaradó összeget pedig hitelkártyával egyenlítette ki. Ő akkor azt mondta, az élelmiszer-kereskedésében sokan fizetnek kis címletekkel, ezért vásárolt így.


Magyarországon elméletileg elképzelhető, hogy valaki apróval fizessen például az autójáért, de ez az eladó döntésétől függ. A szabály úgy szól, hogy, ha a vevő 50 darabnál több érmével szeretne fizetni, a kereskedő nem köteles azt elfogadni. Tehát a legnagyobb összeg tízezer forint, mivel kétszázas a legnagyobb értékű érménk, ebből pedig 50 darabot kell elfogadnia az eladónak. (Leszámítva persze az emlékérméket, amelyekkel ugyan lehet, csak nem feltétlenül érdemes fizetni.) Az eladó azonban dönthet úgy, hogy elfogad több érmét is.


Az 50 darabnál több érmét csak a hitelintézeteknek és a postáknak kell elfogadniuk. Azonban ilyen mennyiség beváltásánál díjat kérhetnek.