Már megalakulásával vihart kavart az új kormány

Fotó: AFP / JIM WATSON

-

Élesen bírálta az új brit kormány összetételét az Európai Parlament elnöke csütörtökön. Nem ő volt az egyetlen: az amerikai külügy szóvivője elröhögte magát, amikor megtudta, ki az új külügyminisztere Londonnak, egy volt svéd diplomata pedig reméli, hogy mindez csak vicc.


A szerdán hivatalba lépett Theresa May kormányfő kabinetje sokkal inkább a kormányzó brit Konzervatív Párt belső ellentéteinek elsimítását, semmint az ország érdekeit szem előtt tartva jött létre - jelentette ki Martin Schulz. Az EP elnöke szerint nem szakadt meg a „veszélyes ördögi kör", és ez kárára lesz az Egyesült Királyságnak és Európának is. Schulz ugyanakkor hozzátette: „csakúgy, mint a múltban, ezekben a nehéz időkben is konstruktívan együtt fogunk működni az új brit kormánnyal".

Nem az EP elnöke az egyetlen, aki megütközött az új kormány összeállításán, különösen a Brexit melletti kampányában minden eszközt bevető Boris Johnson külügyminiszteri kinevezésén. Amikor az USA külügyminisztériumának szóvivője egy szerdai sajtókonferencián értesült Theresa May döntéséről, alig bírta magába fojtani kibuggyanó nevetését. Amint rendezte arcvonásait megjegyezte: együtt fognak működni az új brit kormánnyal is.

Carl Bildt, egykori svéd külügyminiszter Twitter-bejegyzésében annyit írt a kinevezésről: „Remélem, ez csak vicc, de attól félek, hogy mégsem."