Már lehet jelentkezni az ingyenes képzésre a kamionsofőr-jogsihoz

Fotó: MTI/MTVA / Mihádák Zoltán

-

Az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Kft. (OFA) honlapján lehet regisztrálni a szeptemberben induló teherautó-, illetve kamionsofőr képzésekre., amelynek a költségeit az állam fedezi. A tervek szerint 6000 fiatal tanulhat ingyen hivatásos sofőrnek.


A nemzetgazdasági miniszter csütörtökön jelentette be, hogy 5 milliárd forintot ad az állam - részben uniós forrásból - 6000 fiatal ingyenes képzésére, hogy teherautó-, illetve kamionsofőr-jogosítványt szerezhessenek. A szeptemberben induló tanfolyamokra alapfokú végzettségű, 21 évet betöltött fiatalok jelentkezhetnek a OFA honlapján.


A honlap szerint a C plus C+E kategóriás, vagyis a teherautóra és kamionra jogosító - papírhoz, plusz a munkavégzésre jogosító Gépjárművezetői Képesítési Igazolvány megszerzéséhez ezen kívül minimum két éves B kategóriás jogosítvány kell. Akinek csak a kamionos jogsija hiányzik, annak C kategóriás jogosítványt is be kell mutatnia.

A tájékoztató szerint a képzés megszerzése előtt felvételi eljáráson kell részt venni, amelynek része a PAV III vizsga megszerzése is, ha valaki nem rendelkezik vele. A PAV III tulajdonképpen alkalmassági teszt, amely ahhoz szükséges, hogy valaki 7500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó, közúti közlekedési szolgáltatást végző tehergépkocsit, vontatót, illetve nyerges vontatót vezethessen.

A kiválasztást és képzést az OFA bonyolítja le, a kormány finanszírozza, a leendő munkaadók pedig ösztöndíjat, illetve végzés után a munkahelyet biztosítanának. A fuvarozó szakmából, mint kiderült, több mint 6000 fő hiányzik, vagyis ennyi embernek tudnának a munkát biztosítani a fuvarozó vállalkozók. Ekkora hiány azért alakulhatott ki, mert sokan nem tudják kifizetni a jogosítvány megszerzésének költségeit, amelyek meghaladhatják a 200 ezer forintot.