Már legalább negyvennyolc halottja van a rigai tetőomlásnak (frissítve)

Fotó: Fotó: Europress/AFP/Youtube / Béla Fotós

Negyvennyolc holttestet találtak péntek délelőttig a romok között abban a lettországi szupermarketben, amelynek teteje az előző este először egy részen beomlott, majd egy másik darabja, húsz perccel később rászakadt a mentést végzőkre.


A mentést még nem fejezték be. Egy korábbi értesülés szerint a halottak között három tűzoltót azonosítottak. A súlyos baleset sérültjeiről pontos adatok nincsenek, a helyi katasztrófavédelem twitteres közlései alapján a sebesültek száma 28 és 36 közé tehető, ebből tízen szolgálat közben, tűzoltóként sérültek meg. Sokakat ki tudtak szabadítani a rájuk omló törmelékek közül. A mentésben számos tűzoltó-, illetve katasztrófavédelmi egység vesz részt, újabban katonák is, és több keresőkutyát alkalmaznak. Már nyomozást rendeltek el a balesettel kapcsolatban, azonban a tetőomlás pontos oka továbbra sem ismeretes. Valószínűleg összefüggésben lehet azzal, hogy a Maxima szupermarket tetején éppen egy télikert és egy játszótér telepítésén dolgoztak. Az oda hordott homok és egyéb építőanyagok súlya a tegnapi egész napos esőzésnek köszönhetően megnövekedett, és ez hozzájárulhatott a beomláshoz. Több túlélő is arról számolt be, hogy a balesetkor nem tudtak kimenekülni az épületből, mert a fotocellás ajtók bezárultak. A helyi idő szerint tegnap este 6 óra körül bekövetkezett tetőbeszakadás áldozatait továbbra is keresik a romok alatt. Több mint 60 katona is segít a helyszíni mentőegységeknek, de a nagyjából 500 négyzetméteren megmaradt tetőrészletet is a beomlás veszélye fenyegeti, így ez lassítja a mentést. Időnként a területen minden romeltakarító gépet leállítanak, mert felkérték a hozzátartozókat, hogy a romok alatt rekedt családtagjaik telefonját csörgessék meg, hátha ezzel nyomra vezetik a mentőket. Andris Berzins, államfő nemzeti gyászt rendelt el a balti országban.A legtöbb tető a hó súlya alatt szakad be

2006 az egyik legszerencsétlenebb év volt, azon a a télen több csarnok teteje is az alatta lévő emberekre omlott a nagy mennyiségű hó súlya alatt.
  • Először a németországi Bad Reichenhall városában a jégcsarnok tetőszerkezete omlott be. Akkor 15, többségében gyerek vesztette életét a balesetben.
  • Még ugyanebben a hónapban Lengyelországban, Chorzówban szintén a hó súlya alatt szakadt be egy kiállítási csarnok teteje. A nemzetközi postagalamb-kiállítás résztvevői közül 67-en lelték halálukat a balesetben.
  • Februárban 61 ember halt meg, amikor beomlott egy moszkvai piac teteje. A 2000 négyzetméteres tetőzet valószínűleg szintén a hó miatt zuhant a standokra.
Nem csak a hó, de más időjárási körülmények és statikai hibák is okozhatnak hasonlóan tragikus baleseteket.
  • Még nem tisztázott pontosan, hogy a dél-afrikai Durban városában mi okozhatta a félkész bevásárlóközpont két nappal ezelőtti összeomlását. 50 ember került a romok alá, a balesetnek legalább egy halálos áldozata van. Az összeomlás okai egyelőre nem tisztázottak.
  • 2009-ben egy Barcelona közeli településen a viharos szél hatására egy sportcsarnok teteje szakadt be.
  • Ugyanebben az évben viszont Nepálban egy épület teteje a rajta alvó emberek súlyát nem bírta tovább.
  • 2004-ben pedig beomlott egy moszkvai fürdő teteje. Valószínűleg nem csak a hó súlyát nem bírta az üvegkupola, de a belső és a külső nyomáskülönbségből fakadó terhelés is rásegíthetett, hogy olyan baleset következzen be, amely 28 halálos áldozatot követelt.