Már látszik, honnan érkezhet az újabb menekülthullám

-

A Csád-tó medencéjében egyre reménytelenebb a helyzet.


Az afrikai Csád-tó medencéjében kialakult helyzet – az aszály, a szegénység és a fegyveres konfliktus – tovább súlyosbíthatja a menekültválságot, ha a világ vezetői kudarcot vallanak a migrációval és az éghajlatváltozással foglalkozó csúcstalálkozókon – figyelmeztetett egy ENSZ-illetékes.

Tony Lanzer, az ENSZ Száhel-övezeti regionális koordinátora az AFP francia hírügynökségnek hangsúlyozta, hogy a november 11-én a máltai La Valettában nyíló kétnapos Európai Unió–Afrika-csúcstalálkozón és a hónap végén Párizsban kezdődő ENSZ-klímakonferencián hosszú távú megoldásokat kell találni a térség problémáira.

Mindkét tanácskozáson kulcsfontosságú kérdéseket tárgyalnak meg, amelyek különösen érintik az aszály sújtotta Csád-tó medencéjét, ahol eddig 2,5 millió ember kényszerült elhagyni otthonát, és a Boko Haram iszlamista terrorszervezet miatt sokan külföldre menekültek. A világnak segítenie kell a Csád-medence országainak – Csádnak, Nigernek, Nigériának és Kamerunnak – nemcsak a fegyveresek sanyargatása elleni védekezésben, de az éghajlatváltozás hatásainak kiküszöbölésében is – hangsúlyozta a koordinátor.

Nagy-Britannia, Franciaország és az Egyesült Államok jelenleg is együttműködik a térség négy államával a Boko Haram jelentette instabilitás megszüntetésében. Ugyanakkor egyre nőnek az aggodalmak a Boko Haram, illetve a líbiai és mali szélsőségesek közötti esetleges kapcsolatok miatt. Tony Lanzer emlékeztetett: az általános felmelegedés és a szegénység okozta gondokat a demográfiai helyzet is súlyosbítja: A Száhel-övezetben a következő három évtizedben a lakosság lélekszáma várhatóan eléri a 150 millió.