Már lakhatást is kínálnak a cégek az álláskeresőknek

-

A munkavállalók nem hajlandók ingázni.


Különleges ajánlattal toborozza a McDonald's a fővárosi éttermeibe a dolgozókat: a munkába állástól számított egy éven át a cég ingyen biztosítja a szállást a dolgozónak, azoknak csak a rezsit kell kifizetniük. A XVI. kerületben, illetve szeptembertől Budaörsön bérelnek egy-egy apartmanházat a dolgozóknak - írja a Népszabadság. A cég az év eleje óta emelte a béreket, személyzeti fogyasztást biztosít, és akár százezer forintig támogatja dolgozói tanulmányait - látszik, hogy mindent bevet, hogy új munkaerőhöz jusson.

Nem a gyorsétteremlánc az egyetlen, amelyik lakhatás megkönnyítésével próbálja magához édesgetni a munkavállalót. Az év elején a Mercedes indított bérlakásprogramot. A dolgozók egy része a Mercedes apartmanházában 22 ezer forintért kaphat egy lakást. De mások is foglalkoznak a bérlakásprogram ötletével. Az álláshirdetési portálokon főleg a vidéki, keresett mérnöki pozíciókat egyre gyakrabban lakhatás biztosításával hirdetik meg. Az egyik hipermarketnél is felmerült a lehetőség, hogy a lakhatással csábítanák az észak-magyarországi megyékből a dolgozókat. A Figula borászatnál pedig a szőlőt szedő brigádnak inkább megvették a kisbuszt, hogy biztosan rendelkezésre álljanak szüretkor.

A lakhatás a munkavállalás egyik döntő tényezője lehet – derül ki a Randstadt felméréséből. A magyar munkavállalók legalább fele a lakóhely közvetlen közelében vállal munkát, és csak ötödük hajlandó – vagy kénytelen – huzamosabb ideig utazni a munkahelyére. A hatalmas munkaerőhiány miatt a munkaerő-toborzó cégek egyre inkább a keleti országrészre figyelnek.