Már közel 60 ezer beutazóvízumot vontak vissza az USA-ban

Fotó: Getty Images / David Paul Morris

-

A volt norvég kormányfőt is egy órán át vizsgálták egy amerikai reptéren korábbi iráni vízuma miatt.


Közel 60 ezer beutazóvízumot vontak vissza eddig Donald Trump elnök bevándorlást szigorító, egy hete bejelentett rendelete alapján - közölte pénteken az amerikai külügyminisztérium.

A tárca ezzel a közlésével a The Washington Post 100 ezer vízum visszavonásáról szóló hírét cáfolta, amelyet a napilap az igazságügyi minisztérium egy jogi képviselőjére hivatkozva tett közzé.
A vitatott elnöki rendelet értelmében az Egyesült Államok hét, muzulmán többségű országból - Szíriából, Irakból, Iránból, Szudánból, Líbiából, Szomáliából és Jemenből - azonnali hatállyal 90 napra felfüggesztette a beutazást.

Még kedden csak egyórás várakozás és hosszas faggatózás léphetett be az Egyesült Államokba Magne Bondevik volt norvég kormányfő, a jelek szerint amiatt, hogy évekkel ezelőtt Iránban tett látogatást - jelentette az ABC7 hírportál pénteken.

Bondevik kedden Európából érkezett a Dulles repülőtérre, hogy részt vegyen a washingtoni Nemzeti Imareggelin, amelyen a hagyományoknak megfelelően az amerikai elnök mondott beszédet.
A repülőtér beléptető tisztviselőinek szemet szúrt a volt norvég kormányfő útlevelében egy iráni vízum, ezért bekísérték kihallgatásra. Bondevik mintegy 40 percig várt a sorára közel-keleti és afrikai utasokkal együtt, majd az iráni útjával kapcsolatos húsz percnyi kihallgatás után végül beléphetett az Egyesült Államokba.

Ugyanakkor bekérették a norvég külügyminisztériumba Oroszország oslói nagykövetét, tiltakozásul amiatt, hogy a norvég parlament néhány tagjától megtagadták a beutazási vízumot Oroszországba - jelentette a RIA Novosztyi orosz hírügynökség az orosz külügyminisztériumra hivatkozva. Az orosz nagykövet utóbb tagadta a "bekéretés" tényét.