Már Kolumbia sem a régi – kétszáz emberrablás sem volt az idén

Fotó: MTI/MTVA / -------------------

-

Az esetek felében követeltek váltságdíjat.


Az elmúlt 16 évben 92 százalékkal csökkent az emberrablások száma Kolumbiában. 2016-ban eddig 188 embert raboltak el, míg az ezredforduló környékén még évente átlagosan 3400 volt az emberrablások száma. A bűncselekmények számának jelentős visszaesését történelmi jelentőségűnek tartják Kolumbiában.

Fernando Murillo, a rendőrség eltűnt személyek után kutató egységének vezetője szerint az idei emberrablások 88 százaléka köztörvényes bűncselekmény volt, 11 százalékot hajtott végre a magát Nemzeti Felszabadító Hadseregnek (ELN) nevező gerillaszervezet, és 1 százalékért szervezett bűnözői csoportok felelősek. Az esetek felében követeltek váltságdíjat.

Murillo szerint az idén mintegy 30, emberrablásra szakosodott bűnszervezetet számoltak fel, és 524 embert vettek őrizetbe. 57 túszt sikerült kiszabadítaniuk, és 7 olyan emberről tudnak, akit jelenleg is fogva tartanak.


Békét akarnak

Idén az ország legnagyobb gerillaszervezete, a marxista Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) már egyetlen embert sem rabolt el. A bogotái kormány több mint fél évszázad után békemegállapodást írt alá a FARC-kal, amiért az ország elnökét Nobel-békedíjjal tüntették ki.

A 25 éve az emberrablások áldozataival foglalkozó, País Libre nevű kolumbiai civil szervezet adatai szerint 1970 óta 32 733 embert raboltak el Kolumbiában. Közülük 8991-et a FARC, 7368-at közönséges bűnözők, 7107-et pedig az ELN.