Már kilencven halottja van a venezuelai tüntetéseknek

Fotó: AFP / RONALDO SCHEMIDT

-

Több mint 3600 embert vettek őrizetbe – közölte a venezuelai főügyész és egy jogvédő szervezet.


Alfredo Romero, a Venezuelai Büntetőjogi Fórum jogvédő szervezet vezetője a Twitteren azt írta, hogy április 1-jétől július 4-ig 3616 tüntetőt vettek őrizetbe, és közülük 1141-en vannak előzetes letartóztatásban. 452 embert állítottak katonai bíróság elé, és 438-at politikai fogolynak tart a szervezet. Luisa Ortega Díaz főügyész szerinte 90-re emelkedett a rendszerellenes tüntetések halálos áldozatainak a száma.

A világ legnagyobb olajtartalékaival rendelkező Venezuelát súlyos gazdasági válság és példátlan infláció sújtja az olajárak zuhanása és a rossz gazdálkodás miatt. Hiány van a legalapvetőbb árucikkekből, élelmiszerekből, gyógyszerekből, és a gyermekhalálozás 30 százalékkal nőtt.

Április eleje óta országszerte az új választásokat követelő, gyakran erőszakba torkolló tüntetések, vannak, mert a legfelsőbb bíróság megpróbálta kiterjeszteni Nicolás Maduro államfő jogköreit, és korlátozni az ellenzéki többségű parlament hatásköreit. Maduro az alkotmány reformjával akarja megoldani a belpolitikai válságot, az ellenzék viszont új választásokat követel, és azzal vádolja a szocialista államfőt, hogy diktatúrát akar teremteni a súlyos politikai és gazdasági gondokkal küszködő országban.