Már kilenc halottja van a dél-koreai MERS-járványnak

Fotó: AFP / JUNG YEON-JE

-

Száz fölé emelkedett a fertőzöttek száma Dél-Koreában, ahol már kilencen haltak meg a MERS koronavírus fertőzése miatt. A betegség főként kórházakban terjed, már 2900 ember van karanténban, és bezártak sok iskolát is.


Tovább nőtt a közel-keleti légzőszervi tünetegyüttesben (MERS) szenvedő betegek és a halottak száma is Dél-Koreában. Már kilenc elhunytról vált ismertté, hogy az úgynevezett koronavírus által okozott betegség miatt haltak meg, és tizenhárom új fertőzést is megerősítettek, amivel száznyolcra nőtt a fertőzések száma.

A két újabb áldozat – egy 75 éves nő és egy 62 éves férfi – a szöuli Samsung Egészségügyi Központban halt meg, ahol az első koronavírusos megbetegedést megerősítették. A tizenhárom frissen megerősített fertőzés közül tízet ugyanebben a létesítményben regisztráltak.

A járvány miatt elhalasztotta eheti egyesült államokbeli hivatalos látogatását Pak Gun Hje államfő. Szóvivője kijelentette, hogy az elnök számára „elsőbbséget élvez az emberek biztonsága”, és igyekszik csillapítani aggodalmukat.

Az országban több mint 2470 iskolát és óvodát zártak be ideiglenesen, és mintegy 2900 embert helyeztek karantén alá a vírus terjedése miatt. Az országban május 20-án ütötte fel a fejét a betegség, vélhetően egy Szaúd-Arábiában járt férfi hurcolta be.

Az először 2012-ben, egy szaúdi betegnél kimutatott MERS koronavírus tüdőgyulladással, lázzal, köhögéssel, légzési nehézségekkel járó fertőzés, amely az atípusos tüdőgyulladáshoz (SARS) hasonlít, ám annál kevésbé fertőző. A betegek halálozási aránya magas, több mint 40 százalékos, a kór ellen egyelőre nincs semmilyen gyógymód: sem gyógyszer, sem terápia, sem pedig védőoltás.