Már ki se kell nyitni a Samsung hűtőjét, hogy megnézzük, mi van benne

Forrás: Samsung

-

Óriások vállán áll mindenki a technológiai iparban, a Samsung mai forradalmi bejelentése sem lenne, ha korábban más cégek fel nem találták volna a webkamerát (Cambridge Egyetem), a háztartási hűtőt (Frigidaire) vagy épp táblagépet (legyen mondjuk Apple).


A fentiek mellett a Samsung úgy döntött, hogy a hűtőbe szerel még sztereó hangfalakat, hogy reggel főzés közben rádiót, híreket vagy épp időjárás-jelentést is lehessen hallgatni az eszközön. Az egyik ajtóba szerelt 21,5 hüvelykes, FullHD felbontású érintőkijelző a cég sajtóközleménye szerint remek arra, hogy a család fotókat osszon meg rajta, illetve emlékeztetőket hagyjon egymásnak. Ha ez nem lenne elég vonzó, akkor lesz séfek által válogatott recepteket ajánló app is a tévére.


De a fő funkció mégis az ajtó belsejébe szerelt webkamera, ami lehetővé teszi, hogy a bődületes méretű érintőkijelzőn nézzük meg, mi van a hűtőben, ne kelljen kinyitnunk az ajtót. A sajtóközlemény csak pár mondatban emleget egy D-day nevű funkciót, ami elvben arra figyelmezteti az embert, hogy egyes élelmiszerek túl régen szikkadnak a hűtőjében, és jó eséllyel megromlottak. Fontos információ ez, mert a tabletnek nincs szaga.


Ez a csodahűtő, ára még nincs


Kéz a kézben jár az étel és a technológia

Az első webkamerát egyébként őrületesen vicces módon nagyjából arra a célra készítették el, amire a Samsung most a hűtőbe szerelt kamerát használja. A Cambridge Egyetem számítástechnikusa 1991-ben elégelték meg azt, hogy oda kell menni a kávéfőzőhöz, hogy megnézzék van-e még kávé, vagy újat kell főzni. Kicsinyes akadékoskodás lenne megemlíteni, hogy akár volt, akár nem, azért csak oda kellett sétálni a géphez a bögrével. Nem ez a lényeg. Az összebarkácsolt kamera másodpercenként egy, 129*129 pixeles monokróm képet küldött a kávészintről. És ekkor még web igazából nem is volt, az csak 1994-ben találódott fel.