Már kevesebb sokkolót vásárolnak az osztrákok

-

Az aggodalom elmúlt, a kormány intézkedései megnyugtatták a lakosságot.


A lakosság félelemérzetének csökkenésével magyarázható, hogy az év eleji adatokhoz képest Alsó-Ausztriában csökken az elektrosokkoló, gázpsray, a gáz- és riasztópisztolyok iránti kereslet. Hasonlóról számoltak be a salzburgi fegyverkereskedők is. Alsó-Ausztriában a lőfegyverek tartására vonatkozólag azonban havonta nagyjából ezer új kérelem érkezik a hatóságokhoz. A tavaly nyári adatok szerint az országban itt tartották a legtöbb lőfegyvert, a belügyminisztérium szerint tavaly mintegy 250 ezer fegyvert regisztráltak, míg a szomszédos Felső-Ausztriában 156 ezret. Június elsején Alsó-Ausztriában 264 500 regisztrált lőfegyvert tartottak, elsősorban maroklőfegyvereket és félautomatákat. A tárca nyilvántartása 2014 nyara óta működik.

Bécsben tavaly szeptemberben száz, októberben viszont már kétszer ennyi fegyvertartási engedélyt állítottak ki. A november havi adatok szerint pedig több mint 450 engedélyt adtak ki.

Számos oka van annak, hogy az emberek jobban érdeklődtek az önvédelmi fegyverek iránt, azonban ez nyilvánvalóan a lakosság félelemérzetével van összefüggésben mondta Reinhold Sodia. A salzburgi fegyverkereskedő szerint tavaly ősszel és januárban nagyobb volt a kereslet, most nyilvánvalóan ez az aggodalom elmúlt. Szerint a menekültek befogadásának felső korlátja, az új védelmi miniszter által szorgalmazott határirányítási rendszer és a megnőtt rendőrségi jelenlét nyugtatta meg az embereket.

A decemberi felmérések szerint az osztrákok 80 százaléka aggódik az országot érintő menekülthullám miatt. Egy júniusi közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek negyede dühös volt, több mint 30 százaléka aggódott, ugyanennyien pedig bizakodóak voltak az ausztriai menekülthelyzettel kapcsolatban.

Tavaly ősszel Ausztriába mintegy 600 ezer menekült érkezett, akiknek nagy része Németországba utazott. Decemberben naponta 2 ezer és 5 ezer között volt az érkezők száma, júniusban naponta 800-an utaznak be Ausztriába. 2015-ben összesen 89 ezer menedékkérelmet nyújtottak be Ausztriában, mintegy három és félszer annyit, mint egy évvel korábban. Idén folyamatosan csökken a menedékkérelmek száma; május utolsó hetében több mint 800-an, míg márciusban 3400-an, februárban 5 ezren, januárban 6 ezeren, decemberben 7300-an, novemberben 12 ezren kértek menekültstátust.