Már két magyar képviselő mentelmi jogáról is döntenie kell az EP-nek

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Tamás / MTI/MTVA / Kovács Tamás

-

Az MSZP Európai Parlamentben ülő képviselőjét, Ujhelyi Istvánt a jobbikos Sneider Tamás perelte be azért, mert maffiaszerű szkinhedszervezet volt vezetőjének nevezte.


A Pesti Központi Kerületi Bíróság Ujhelyi István mentelmi jogának felfüggesztését kéri az Európai Parlamenttől. Az MSZP alelnökét abban az ügyben hallgatná meg a bíróság, amelyet a jobbikos Sneider Tamás indított ellene – írja a Magyar Nemzet.


Ujhelyi az ATV-ben tavaly az országgyűlés megalakulása előtt nyilatkozott úgy, ellenzi, hogy Sneider legyen az Országgyűlés alelnöke, mert korábban egy maffiaszerű szervezetnek, egy szkinhedszervezetnek a vezetője volt.

Sneider fiatalkorában felfüggesztett börtönbüntetést kapott azért, mert csoportosan megvertek egy fiatal roma férfit. A jobbikos képviselő azonban tagadja, hogy szkinhed lett volna.

Ujhelyi a bírósági üggyel kapcsolatosan azt mondta, minimum furcsa, hogy egy rasszista indíttatású erőszakos cselekményért felfüggesztett börtönre ítélt közszereplő jogi eszközökkel kíván elégtételt venni tőle.

Az EP jogi bizottsága múlthét szerdán hallgatta meg a kémbotrányba keveredett Kovács Bélát, de ügyében akkor nem született döntés. A bizottság előtte még Polt Péter legfőbb ügyészt is meghallgatná.