Már két hét múlva láthatja a kegyetlen F1-es időmérőt

Fotó: MTI/EPA/EFE / Andreu Dalmau

-

A korábbi hírekkel ellentétben rögtön az idénynyitótól bevezetik az új, kieséses időmérő edzést a Forma–1-ben.


Pénteken némiképp váratlanul elfogadták az F1-es időmérőre vonatkozó módosítási javaslatokat, így az új lebonyolítású kvalifikáció már a március 20-i ausztráliai idénynyitón életbe lép.

Az új rendszert sokan kegyetlennek, mások csak furcsának tartják.

A terv szerint így zajlik majd az időmérő edzés:
  • Q1 (16 perc)
    Az autók mindvégig pályán vannak, hét perc után kiesik a leglassabb, majd onnantól 90 másodpercenként kiesik az épp legrosszabb idővel rendelkező. Végül tehát heten kiesnek, 15-en továbbmennek a Q2-be.
  • Q2 (15 perc)
    Hat perc után kiesik a leglassabb, majd kilencven másodpercenként a mindenkori leglassabb. Heten kiesnek, nyolcan jutnak el az utolsó fázisba.
  • Q3 (14 perc)
    Öt perc után kiesik a leglassabb, majd másfél percenként a mindenkori leglassabb. Az utolsó másfél percre két pilóta marad.
A változtatás célja, hogy a korábbinál több legyen az izgalom, ugyanakkor az autók az eddigieknél jóval több időt töltenek majd a pályán. Az idei első időmérőt március 19-én rendezik Melbourne-ben.

„Jómagam nem rajongok ezért az új lebonyolítási rendszerért, szerintem a többieknek sem tetszik – nyilatkozta Sebastian Vettel, a Ferrari német pilótája. – Nem igazán értjük, mi volt a gond a korábbi formátummal, miért kellett rajta változtatni. Kissé kaotikusnak tűnik néhány héttel az idény kezdete előtt át alakítani bizonyos szabályokat és az időmérő lebonyolítását.”