Már készül is az új törvény

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

A kormány új gyülekezési törvényt készít elő – jelentette be kedden Trócsányi László igazságügyi miniszter. Minderre azért van szükség, mert az Alkotmánybíróság mai ítéletében alkotmánysértőnek találta a gyülekezési törvény pontatlanságait.


Az Alkotmánybíróság (AB) keddi határozatában – egyebek mellett – kimondta: a gyülekezési jog jelenlegi szabályozásával mulasztásos alkotmánysértést követett el a parlament. Az AB szerint a gyülekezéshez és a magánélet zavartalanságához való jog konfliktusát nem oldja fel a jelenlegi jogszabály. Az alkotmánybírók december 31-ig adtak haladékot az Országgyűlésnek a törvény módosítására.

Trócsányi szerint javaslataik kidolgozásakor figyelembe veszik a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága joggyakorlatát, meghallgatják a tudomány képviselőit, a jogalkalmazók álláspontját, valamint ötpárti egyeztetést is kezdeményeznek a parlamenti frakciókkal. A miniszter egyetértett az AB értékelésével. Szerinte senki sem vitathatja, hogy zavar van a gyülekezési jog gyakorlásában, ami egyszerre vezethető vissza a szabályozási hiányosságokra, továbbá jogalkalmazói és jogértelmezői nehézségekre.

Pintér Sándor belügyminiszter a rendőrség nevében üdvözölte az AB döntését, majd hangsúlyozta: nemzetközi tapasztalatokat is figyelembe véve úgy kívánják feloldani az alapjogok ütközését, hogy a demonstrálók is elégedettek legyenek, és a rendőrség is fenn tudja tartani a közrendet. Kiemelte, a rendőröknek jelenleg nincs törvényi támaszuk, hogy két alapjog – az otthon és a mozgás szabadságához, valamint a demonstrációhoz való jog – ütközésekor milyen döntést hozzanak, a bíróságok pedig sok esetben a rendőrségi joggyakorlattal ellentétes döntéseket hoznak.