Már készül az amerikai kommandósok Vasember-ruhája

Fotó: Marvel / Paramount / The Kobal Collection / Marvel / Paramount / The Kobal Collection

-

Az Egyesült Államok a Boeingtől a Nike-ig számos céggel szerződött, hogy Vasember-öltözékkel vértezze fel a különleges erők tagjait. Együttműködést terveznek egyetemekkel is.


Az USA elindította TALOS-programját (Tactical Assault Light Operator Suit = kb. könnyű harci ruházat), amelynek célja, hogy az Egyesült Államok különleges erőit olyan robotruhákkal (exoskeletonokkal) szereljék fel, amelyektől a katonák sokkal erősebbek és strapabíróbbak lesznek – írta a Foreign Policy. A hadsereg nemrég nyilvánosságra hozta partnereinek listáját is: megtalálható köztük a védelmi megabeszállító Lockheed Martin, a sportruházatgyártó Under Armour, az Adidas és a Nike. De rajta van a listán a repülőgépeket gyártó Boeing és számos kisebb, robotikára és egyéb szakterületekre specializálódott vállalat is. Ugyanakkor a Különleges Erők Parancsnoksága (SOCOM) szívesen látná, ha egyetemek és egyéb tudományos közösségek is segítenék a munkát, amelyet jelenleg 54 százalékban katonai szakemberek, 32 százalékban mérnökök és 7-7 százalékban irodisták és programmenedzserek végeznek.William McRaven, a SOCOM vezetője azt szeretné, ha már júniusban elkezdenék tesztelni a Vasember-öltözeteket, amelyeket aztán 2018-tól viselhetnének a hadszíntereken bevetett kommandósok. A TALOS -programot a civil Mike Fieldson felügyeli, aki a Foreign Policynek elmondta, hogy eddig csak néhány céggel kötötték meg ténylegesen az együttműködési szerződést. Ilyen például a harci eszközöket gyártó Revision Military, a robotikában utazó Ekso Bionics vagy a hűtési rendszerekkel foglalkozó Rini Technologies. A lap szerint ezek nagyságrendileg jóval kisebb összegekről szóló szerződések, mint ami a katonai beszerzés világában megszokott. A Rini Technologies például 2,1 millió dollárért (462 milliárd forint) gyárt majd parányi hűtőberendezéseket, amelyekkel a Vasember-ruhákat hűtik majd.

-


A Rini cuccai együtt járnak majd a Revision berendezéseivel. A cég egy kommunikációs eszközökkel ellátott sisakot, egy exoskleteont és egy high-tech páncélzatot ad bele a projektbe. Könnyen lehet, hogy a SOCOM-mal kötött egyezség miatt vásárolták fel a Panacist, egy kis ottawai céget, amely újratölthető lítiumion akkumulátorokat készít. Az Ekso Bionics az „alvázát” adja a TALOS-projekt keretében készülő Vasember-ruhának, ők is az exoskeleton készítésébe szállnak be. A cég, mielőtt az USA hadiiparába keveredett volna, a civil szférában is nagyot alkotott: olyan robotlábakat és gépeket készítettek, amelyekkel baleset után könnyebb volt az embereknek megtanulni járni. A SOCOM azt tervezi, hogy a TALOS-projekt következő két-három hónapjában intenzív tesztelést hajt végre, amellyel nagy ugrást hajthatnak végre a katonai, civil és akadémiai szektorok együttműködésének tekintetében – mondta a TALOS-t felügyelő Mike Fieldson a lapnak.