Már keresik az ingatlanokat a Cityből távozó pénzügyi cégeknek

Fotó: AFP / LEON NEAL

-

Intézményi befektetők már keresik az ingatlanokat, mert a londoni Cityt tömegével hagyhatják ott a pénzügyi cégek a Brexit után.


Amerikai intézményi befektetők jelentős mértékben bővítik európai ingatlanportfóliójukat arra készülve, hogy sok pénzügyi szolgáltatási vállalat otthagyja Londont a Brexit következményeként. A Marathon nevű amerikai fedezeti alapkezelő cég folyamatosan vásárol kereskedelmi ingatlanokat Írországban, Franciaországban, Németországban és Hollandiában, arra játszva, hogy a londoni Cityben honos vállalatok közül sokan ezekbe az országokba települnek át a következő években – idézi a Financial Timest a távirati iroda.

Várhatóan London marad ugyan Európa első számú pénzügyi központja, de nem fér kétség ahhoz sem, hogy számos pénzügyi szolgáltatási vállalat áthelyezi székhelyét a Cityből főleg Frankfurtba és Párizsba, mivel az EU valószínűsíthetően előírja majd, hogy e cégek uniós ügyfelek kiszolgálásával foglalkozó részlegei az Európai Unió területén legyenek honosak – mondta Bruce Richards, a Marathon vezérigazgatója.Ha a kilépési tárgyalásfolyam végén Nagy-Britannia nem tudja kiharcolni a további maradéktalan hozzáférést az unió egységes belső piacához, veszélybe kerülhet London globális pénzügyi központként betöltött szerepe, mivel a Cityben megtelepedett pénzügyi szolgáltató cégek szinte biztosan elveszítenék az EU más gazdaságaira is kiterjedő szolgáltatásnyújtási engedélyüket – véli az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőháza.

A Citynek – fő vetélytársával, New Yorkkal ellentétben – nincs jelentős hazai piaci háttere. Bár a brit pénzügyi szolgáltatási piac nagyon fejlett, kiterjedésének azonban határt szab a brit gazdaság mérete. A City közvetlenül 350 ezer, közvetve ennél kétszer több alkalmazottat tart el – többet, mint ahányan a legfőbb kontinentális vetélytársnak tartott Frankfurtban összesen laknak. A City esetleges leépülése a brit költségvetést is súlyosan érintené, hiszen a londoni pénzügyi központ adja a brit adóbevételek tíz százalékát.