Mégis keresik a Germanwings-tragédia felelőseit a francia hatóságok

Fotó: AFP / SASCHA SCHUERMANN

-

A francia nyomozók csütörtökön hivatalosan is elkezdték vizsgálni, hogy felelősségre vonható-e valaki a márciusi, 150 áldozatot követelő Germanwings-tragédia miatt.


„A francia törvénykezés nem teszi lehetővé, hogy gyilkossági ügyben nyomozzunk, mivel a gyilkos halott” - mondta Brice Robin, a nyomozást vezető ügyész egy tájékoztatón. A hatóságok azonban mostanra emberölésre terjesztették ki a nyomozást, így vizsgálhatják, kinek lehet még felelőssége a tragédiában – írja a France24.


A rendőrség mostanra kiderítette, hogy Andreas Lubitz legalább hét orvost látogatott meg az esetet megelőző hónapban. A súlyos pszichózisban szenvedő Lubitz öt év alatt 41 szakembert keresett fel, mivel rettegett attól, hogy elveszíti a látását. Több orvos elmondta a nyomozóknak, hogy a 27 éves pilótának már csak 30 százalékos látása volt, villogó fényeket látott és gyötrő szorongástól szenvedett.

Lubitz többször elmondta, hogy látás nélkül nincs értelme az életének – ennek ellenére a szakemberek az orvosi titoktartás miatt nem fedték fel Lubitz lelki problémáit.