Már kártalanított Buda-Cash-ügyfelek járhatnak rosszul

Fotó: MTI / Vajda János

-

Felfüggesztették a Buda-Cash-kártalanítást, lehet, hogy azért, mert nincs is annyi értékpapírja a cégnek, mint azt eddig tudták.


A Befektetővédelmi Alap (Beva) felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház ügyfeleinek január 29-én megkezdett kártalanítását. Erre azt követően került sor, hogy a Buda-Cash Brókerház Zrt. felszámolója, a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) arról tájékoztatta a Bevát, hogy a Buda-Cash-ügyfeleknek járó kártalanítás kiszámításához az alapnak átadott adatokat utólagosan korrigálni kívánja, és ez érintheti az ügyfeleket megillető kártalanítás összegét – írta a Válasz.hu.


A lap szerint ez két dolgot jelenthet. Vagy azt, hogy kevesebb értékpapírt vettek figyelembe, vagy azt, hogy többet. Ha utóbbi bizonyul helyesnek, akkor a már kártalanított ügyfeleknek a ténylegesen járó és a kifizetett kártalanítás közötti összeget elvben vissza kell, hogy fizessék. Ha az előbbi, akkor viszont még további összegre számíthatnak.

A bajt már az is jelezte, hogy a PSFN korábban elutasította egy külsős cégnek az ügyfélvagyon nagyságáról készített szakértői jelentését.

A Befektetővédelmi Alaphoz már 10 263 kártalanítási igény érkezett be eddig a Buda-Cash-károsultaktól. Eddig 3700 károsultnak fizettek ki 6,8 milliárd forintot. Kártalanítás iránti kérelmet egyébként még 2016. március 26-ig lehet benyújtani.