Már jövőre 18 százalékra csökkenhet az internet-előfizetés áfája

Fotó: MTI/MTVA / Mohai Balázs

-

Később eltörölhetik az online szolgáltatást sújtó közműadót, és csökkenhet a Telekom-szektor különadója is.


A Deutsch Tamás vezette internetkonzultáció eredményeképpen csökkenhetnek a magyar online szférát terhelő közterhek. Kormányzati információk szerint a most indult és július 31-ig zajló konzultáció lakossági észrevételeit őszre tervezik feldolgozni a Fidesz EP-képviselője és munkatársai, majd ezt az „1.0 -ás” verziót, amely a hazai online szférára vonatkozó újraszabályozás javaslatait tartalmazza, nyilvánosságra hozzák, és szakmai konzultáció is indul róla.

A szándékok szerint a legelső konkrét javaslatok már az őszi parlamenti ülésszak idején, törvényjavaslatokban vagy jogszabály-módosításokban realizálódhatnak, és ennek eredménye lehet például az, hogy 2016. január elsejétől az internet-előfizetések áfája a jelenlegi 27-ről 18 százalékra csökken.


2016-ban napirendre kerülhet az online ágazatot most sújtó, úgynevezett közműadó eltörlése is (ez már csak azért is logikus lépés lenne, mert a kormány 130 milliárd forintot fordít a következő években az optikai kábelhálózat fejlesztésére Magyarországon), és napirenden van még a Telekom-ágazatot terhelő különadó mérséklése is.

Ezzel kapcsolatban ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy Orbán Viktor ma bejelentette: jövőre még biztosan marad minden különadó Magyarországon, mert a költségvetésnek szüksége van az ebből eredő bevételekre.