Már illegális gyárakban készül a feketén árult cigaretta

Fotó: Dreamstime

-

Soha annyi illegális dohányárut nem foglaltak le, mint az idén.


Új jelenség tapasztalható a magyarországi illegális cigarettapiacon – írja a Magyar Idők. Míg korábban becsempészték a külföldön előállított cigarettákat, manapság inkább üzemeket alakítanak ki. Az idén több illegális üzemet és raktárt is felszámoltak, 9 hónap alatt majdnem 190 millió szál cigarettát foglaltak le.

Soha annyi cigarettát nem vont ki a hazai feketepiacról a NAV, mint idén. A 190 millió szál cigaretta feketepiaci értéke meghaladja a 6 milliárd forintot. Tavaly egész évben e mennyiség negyedét sem foglalták le. Idén a nyomozók és pénzügyőrök több illegális gyárra, raktárra is lecsaptak – mondta Sárközi Alexandra alezredes, a NAV bűnügyekkel foglalkozó szóvivője. Volt, ahonnan sok millió szál elkészült cigaretta került elő, máshol több tonna, gyártáshoz felhasználható dohányra bukkantak.

Az elkövetők beszállították az alapanyagot Magyarországra, itt gépeket szereztek be, és megpróbálták a cigarettát előállítani. A készterméket Nyugat-Európába szánták – mondta a szóvivő. Nem csak az úti cél volt külföldi, az elkövetők csoportja is nemzetközi összeköttetésekkel rendelkezett.