Már Hollandiában sem legális torrentezni

Fotó: Thinkstock / Thinkstock

-

Az Európai Bíróság legutóbbi torrentügyi döntése akár az üreshordozói jogdíjas rendszer végéhez is vezethet.


A luxembourgi Európai Bíróság legújabb döntése értelmében törvényt sért az a holland gyakorlat, hogy lényegében ingyenesen lehet privát célra filmeket, könyveket és zenei albumokat letölteni, miközben az adathordozók gyártóit terhelik adókkal – írja a HWSW.hu. A döntés több szempontból is érdekes. Egyrészt a világ nagy részén rendkívül népszerű a torrentezés, Hollandiában például a lakosság harmada szokott letöltögetni, méghozzá legálisan – írja az RT. Olyannyira, hogy egy korábbi esetben a hágai bíróság (nem a nemzetközi, hanem a holland) kötelezett két szolgáltatót, hogy biztosítson ismét szabad hozzáférést a Pirate Bay torrentoldalhoz, amelyet korábban elérhetetlenné tettek felhasználóik körében.Véget érhet az üreshordozó jogdíjas rendszer

És hogy mégis hogyan legális a torrentezés, ha privát célra töltöget az ember? Úgy, hogy Hollandiában – ahogy a HWSW szerint néhány országot (pl. Szlovákiát) kivéve Európában mindenütt – az adathordozók gyártóira külön járulékot terheltek rá, amelyekkel kompenzálták a filmek, könyvek és zeneszámok jogtulajdonosait. Itthon az Artisjus is hasonló rendszert működtet – az üreshordozó jogdíjak pontos számait itt járta körbe a HWSW. Így persze nemcsak a jogsértőkre, hanem a tisztességes vásárlókra is áthárulnak ezek a terhek. Az Európai Bírósághoz holland elektronikai áruházak nyújtottak be keresetet, mert szerintük nem jogszerű, hogy az üreshordozó jogdíj miatt az ő áraik felsrófolódnak a versenytársakhoz képest – pl. Luxemburgban nincs ilyen különadó. A bíróság szerint nem elegendő érv a kultúrák szabad áramlásának biztosítása a letöltések révén, a szerzői jogok védelmét ennek oltárán nem lehet feláldozni. Luxembourg úgy véli: ez bátorítja az embereket a fájlcserére, hiszen bizonyos mértékben legális, viszont sérti a szerzői jogokat, versenyhátrányba hozza a forgalmazókat és bünteti a törvényt nem sértő állampolgárokat a magasabb árakkal. A HWSW megjegyezte:

„A döntés biztosan hatással lesz más országokra is, további eljárások indulhatnak és néhány éven belül akár fel is borulhatna a mostani rendszer.”