Már hivatalosan is cianidmérgezés lehetőségéről beszélnek Kínában

Fotó: AFP / GREG BAKER

-

Újabb robbanások is voltak a tiencsini raktárnál, amelynek egy kilométeres körzetében gyakorlatilag senki sem lehetett volna. A BBC úgy tudja, hogy 3 kilométeres körzetben kilakoltatják az ott élőket.


Már legalább 104 halálos áldozata és 722 sérültje van a pusztító erejű tiencsini robbanásoknak; 58 ember állapota súlyos, illetve válságos – közölte a kínai katasztrófaelhárítás helyi központja.

Az észak-kínai kikötővárosban szerdán történt szerencsétlenség mentési munkálatai jelenleg elsősorban arra irányulnak, hogy megakadályozzák az úgynevezett másodlagos katasztrófát, amelyet a tűz- és robbanásveszélyes vegyi anyagokat tároló raktár megsemmisülése nyomán a levegőbe, a talajba és a vízbe került, egészségre káros anyagok okozhatnak.

A szombati hivatalos közlések megerősítették, hogy „valószínűleg” nátrium-cianidot is tároltak a megsemmisült raktárban, ami rendkívül veszélyes vegyület. Korábbi jelentések arról szóltak, hogy ammónium-nitrátot, kálium-nitrátot és kalcium-karbidot tartottak az épületben, továbbá meg nem erősített sajtójelentések szerint 700 tonna nátrium-cianidot. A környék vízelvezető rendszerét lezárták, hogy ezzel is megakadályozzák a környezet további szennyeződését.

Ugyanakkor mostanra kiderült, hogy a termékek pontos beazonosításához még a logisztikai vállalat sem rendelkezett egyértelmű információkkal. Ezért, illetve mert a tűzben a vállalat irodaépülete és dokumentációja is megsemmisült, a nyomozók a vámadatokból igyekeznek visszakövetkeztetni arra, mi volt a raktárban.

A városszerte felállított 17 megfigyelőállomáson nem észleltek cianidot, egy helyen viszont a műanyaggyártáshoz használatos xilolból (dimetil-benzol) a megengedett határérték felett mértek.

A South China Morning Post helyszíni tudósításában arról számolt be, hogy az újságírók kellemetlen szagokat éreztek, egyesek könnyeztek, mások fejfájásra panaszkodtak. A hatóságok mindazonáltal azt állítják, hogy a levegő és a közeli kikötőben a víz állapota kielégítő.

Azt a korábban megjelent hírt, miszerint a baleset helyszínétől számított három kilométeres körzetben kitelepítik a lakosságot, egy városi kormányzati tisztviselő később cáfolta. Ellenben egy menhellyé alakított közeli iskolából (amelyben a megrongálódott lakásaikból evakuált környékbelieket helyeztek el) új helyre költöztették az embereket.

Időközben egyértelművé vált, hogy a jogszabályok szerint a robbanásveszélyes, mérgező anyagok raktárától 1000 méteres körzetben nem lehettek volna lakó-, illetve középületek, vállalatok, közutak, miközben tény, hogy vannak.

Az érintett ingatlanfejlesztő szerint évekkel korábban, amikor a telket vásárolta és egy lakóparkot építtetett, még nem voltak a környéken veszélyes anyagokat tároló raktárak, és azóta sem kaptak ezekről tájékoztatást. A házak azonban alig 5-600 méterre állnak a robbanások helyszínétől.

Szombaton hét-nyolc újabb robbanásról számoltak be, de ezek hatásáról részleteket nem közöltek. Az interneten és az online médiában keringő hatalmas mennyiségű fotó között megrongálódott tűzoltóautókat is fel lehet fedezni.

A tűzoltók körében súlyos a veszteség, és minden jel arra mutat, hogy az azonosított áldozatok végleges száma tovább fog nőni. Jelentések szerint a hozzátartozók bizalmatlanok a hatóságok helyi képviselőivel szemben, akik a kétségbeesett családtagokat megpróbálják távol tartani a hivatalos tájékoztatóktól.

Pénteken azt állították, hogy 22 tűzoltó van a halottak között, és 13-at még nem találtak. Nyilvánvalóan a közhangulatot is felborzoló tény miatt, a legutóbbi adatközlés alkalmával már nem adták meg külön az életüket veszett tűzoltók számát.

A Global Times című napilap jelentése szerint a tűzoltók a szerda éjszakai riasztáskor nem tudták, hogy veszélyes anyagokkal teli vegyianyag-raktárhoz hívták őket. Ennek ellenére – tették hozzá – volt náluk védőfelszerelés. Feltételezések szerint robbanás végzett velük. A Hszinhua hírügynökség összeállításában az szerepelt, hogy az új Kína megalakulása, vagyis 1949 óta most vesztették el a legtöbb tűzoltót egyetlen bevetés alkalmával.